2023.6.23 17:55
Olvasási idő 3:28
Maier Péter

Playback Péntek: Aphex Twin, KKevin és Demi Lovato a hét megjelenései között

ZENE DZSÚDLÓ MAGYAR ZENE MARGARET ISLAND PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett 4 albumot, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Kkevin: Nitro

Egyértelműen a hét legnépszerűbb magyar megjelenése Kkevin Nitro című albuma, amely afféle konceptalbum, egy szuperhősös-űrutazásos-főgonoszos történet Dzsindzser (Závodi Marci, az album producere) közreműködésével. A dalok nagy részében a klasszikus Kkevin-témák kerülnek előtérbe, és hallhatóan nem próbálta visszafogni magát az oppok (haterek? más rapperek?) leoltása terén. Sem ő, sem a közreműködők: T.Danny, Missh és Ekhoe is fortyognak a vendégverzéiken, míg a zárószámban maga Dzsindzser dalolászik egy jóval finomabb, érzelmesebb etűdöt, mielőtt beindul a dupstep, és lezárul a Nitro-utazás.

Portugal. The Man: Chris Black Changed My Life 

Az utóbbi években a Portugal. The Man egy psych/indie/alter zenekarból olyan bandává vált, ami rádióslágereket szállít. Nem feltétlen arról van szó, hogy ehhez sablonos kompromisszumokat hoztak volna meg, csak valahogy kiadta nekik az élet, különösen a Feel It Still-lel, amit még céges bulikon is hallottam korábbi munkahelyeimen. Egészen szürreális élmény volt, hogy a kollégáim torkuk szakadtából ordítják a Can't Hold Us-t Macklemore-ról, aztán ugyanazzal az elánnal veretik arra a zenekarra, amit én a különcérámban pörgettem rommá. Ami a lemezt illeti, a Chris Black Changed My Life illeszkedik a zenekar életművébe. Ugyanaz a '60-as éveket idéző, soul-hatásokat mutató dallamvilág, és azok a néha hiphopos, néha táncosabb ütemek jellemzik, ahogy az eddigieket. Vajon innen is beakad egy sláger az embereknek, ahogy a Feel It Still esetében? 

Yung Thug: BUSINESS IS BUSINESS

Az üzlet az üzlet – tudja ezt Thugga is, aki első zenéit osztja meg a nyilvánossággal letartóztatása óta, az élet pedig megy tovább. A BUSINESS IS BUSINESS albumon olyan közreműködők szálltak be a rapper mellé, mint Drake, Future, Travis Scott, 21 Savage és Lil Uzi Vert, és nem más, mint Metro Boomin volt az executive producere az anyagnak. Kétségkívül a legfontosabb hiphop-megjelenés a héten.

Kim Petras: Feed The Beast

A kölni születésű Kim Petras abból a zenei alomból jön, mint például Charli XCX, és ez meghallatszik legújabb albumán is. Erősen túlvezérelt, pofátlanul Ibiza-kompatibilis EDM-pop számokkal érkezett, és olyan közreműködőkkel, mint Nicki MInaj és Banks, sőt, az eredetileg Sam Smith dalaként kiadott gigaslágert, az Unholy-t is odarakta bónuszdalként. A legemlékezetesebb pillanat a lemezen éppen a Minaj-featnek köszönhető, ugyanis az Alone című számba lazán bepasszintották mintaként a '99-es Better Off Alone fő témáját, amit nyilván mindenki ismer.

Nem mellesleg ma érkezett meg Csinszka első albuma is, amely nálunk premierezett, és szerintünk olyan színvonalat hoz a saját műfajában, amilyet ritkán hallani hazánkban:

Kiemelt tartalom
PREMIER: „Egy 12 lépcsős épület, ami belőlem épült fel“ – bemutatjuk Csinszka első albumát PREMIER: „Egy 12 lépcsős épület, ami belőlem épült fel“ – bemutatjuk Csinszka első albumát 2023.6.23 12:26

Számok

Margaret Island: Félember

„Az a célunk, hogy mindenki szabadon kiüvölthesse magából a feszültséget, a szívfájdalmát, elengedhesse a dühét, vagy égbe kiálthassa azt, ha szétrobban a szíve a boldogságtól” – mondják Lábas Vikiék a június 29-i Budapest Park-koncertjükkel kapcsolatban, és meg is érkeztek új dalukkal, amely kifejezetten kompatibilis ezzel a felszólítással, köszönhetően a monumentális refrénjének és a pop-punkot idéző verzerészeknek. Témájában azt járja körbe, milyen akadályokat gördítünk a saját problémáink miatt az elé, hogy megéljük a boldogságot valaki mással. 

 

Blind Myself, Dzsúdló: Nagy kétség

Hosszú évek után tér vissza a hazai metálszféra elmúlt évtizedeinek egyik legismertebb zenekara, a Blind Myself, amelynek tagjai az utóbbi időben inkább más projektekben, illetve a zeneipari menedzsment területén jeleskedtek – utóbbira Tóth Gergely énekes, a Supermanagement tulajdonos-ügyvezetője utal is a Nagy kétségben: „És nézem az égen éjjel a sűrű csillagokat/Egy részüket, úgyis tudjátok, én tettem oda“. Ezek között a csillagok között van Dzsúdló is, aki egy tőle szokatlan közreműködéssel veszi ki a részét a dalból, amelyben a pénzszerzés kényszere, vágya és a miatta érzett bűntudat („osztálybűntudat“) áll a középpontban. A Nagy kétség egyébként nem az egyetlen dal, ami mostanság megjelent a Blind Myselftől, egy ideje épül a metálzenekar nagy visszatérése, amely napokon belül (egészen pontosan június 25-én, vasárnap) egy friss albummal csúcsosodik majd ki. 

Aphex Twin: Blackbox Life Recorder 21f

Öt év után tért vissza a kortárs elektronikus zene egyik legnagyobb alakja, Aphex Twin, aki július 28-én megjelenő új EP-jét hirdeti be friss dalával. A Blackbox Life Recorder 21f egy breakbeatekkel tarkított, de finom szintisounddal softosított 4 és fél percet kínál. Érdekesség még – ahogy az Electronic Beats cikke is felhívja a figyelmet –, hogy a trekkhez az a Weirdcore készített vizuált, aki Slikback oldalán az idei hazai INOTA Fesztiválon is fellép majd. Az eseményről itt írtunk korábban.

Dominic Fike: Mama's Boy

Már a kertek alatt Dominic Fike új albuma, a Sunburn, amely július 7-én érkezik, most pedig itt van róla az Anyuci kicsi fia című szám. A klipben a megsebesült Fike-ot látjuk, ahogy üldözőkkel a háta mögött elszenvedi magát – feltehetően az – édesanyja házához, akivel szintén nincs valami rendben. Zeneileg a legérdekesebb a dalban, ahogy az énekes hangja keverve van, olykor olyan, mintha nem is őt hallanánk.

Palaye Royale, Pussy Riot: Debilitate

Meglepő közreműködővel hozott új dalt a Magyarországon is népszerű, Las Vegas-i rockzenekar, a Palaye Royale. Nem más, mint Nadya Tolokonnikova szerepel rajta a híres orosz Pussy Riot csajbandából. A pörgős, kiabálós poprock-számhoz állítólag egy anime stílusú videóklip is készült, amit hamarosan megoszt majd a banda, de addig is itt a dal:

Demi Lovato: SWINE

Demi Lovato rajtamaradt a lázadós rocker vonalon, új zenéje már-már a metál felé kacsintgat, ráadásul komoly üzenete is van: a nők autonómiáját hirdeti saját testük felett. A megjelenés éppen annak a törvényhozatalnak az első évfordulójára esik, amely során az USA Lefelsőbb Bírósága a tagállamok hatáskörébe helyezte az abortusz szabályozását, a nőjogi szervezetek heves tiltakozása ellenére. Az abortuszjogok küzdelmének élére álló énekesnő elég keményen beleáll a témába a SWINE-ban: