2023.6.16 9:28
Olvasási idő 0:45
Kovács M. Dávid

Közel másfél évtized után újra önálló kiállítással jelentkezik Banksy, ebbe a városba kell utaznod, ha megnéznéd a tárlatot

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

Banksynek 2009-ben a Bristoli Múzeumban nyílt utoljára önálló kiállítása, vasárnap azonban "CUT & RUN" címmel újra önálló tárlattal jelentkezik, ezúttal Glasgow-ban. Ha valamikor a környéken jársz, ne hagyd ki!

Tizennégy év után ismét önálló kiállítása nyílik vasárnap Banksynek, a világhírű graffitiművésznek a glasgow-i Modern Művészeti Galériában. A pályafutását bemutató CUT & RUN című tárlat anyagát az elmúlt 25 évben született alkotásokból válogatták.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

A BBC híre szerint Banksy számos híres munkája, köztük az először 2004-ben a brightoni Prince Albert kocsma falán feltűnt Kissing Coopers is látható lesz a kiállításon, ugyanis Banksy az eredeti sablonok felhasználásával új példányokat készített belőlük.

A kiállításon a látogatók azt a folyamatot is megismerhetik, ahogy a művész alkotásai készülnek. Banksy a kiállítással kapcsolatban egy posztban azt írta: eredetileg azért őrizte meg a sablonokat, hogy bizonyítékai lehessenek rongálás esetére. Azonban mivel erre már nincs szükség, műalkotásokként állítja ki őket a galériában. „Nem vagyok benne biztos, hogy melyik a nagyobb bűncselekmény“ – fűzte hozzá ironikusan.

Banksy "CUT & RUN" című önálló kiállításának részlete egy Basquiat-ihlette alkotással a glasgow-i Modern Művészeti Galériában. Forrás Jeff J Mitchell / Getty Images

A kiállításon olyan makett is látható, amely pontosan bemutatja, hogyan sikerült Banksynek 2018-ban a londoni Sotheby's aukcióján feldarabolnia a Girl With Balloon című festményét.


A művésznek utoljára 2009-ben a Bristoli Múzeumban volt önálló kiállítása. Glasgow-ban 2001-ben Jamie Reiddel együtt rendezte meg a Peace Is Tough című kiállítást a The Arches színházban, de az az esemény nem vert fel nagy port, akkoriban még kevesen ismerték Banksy nevét.