2023.6.14 10:35
Olvasási idő 1:02
Szécsi Krisztián

Pankotai Lilit megbüntették 150 ezer forintra a diáktüntetések miatt – A TASZ szerint mindezt jogtalanul tették

KÖZÉLET FELSŐOKTATÁS MAGYARORSZÁG OKTATÁS PANKOTAI LILI POLITIKA TANÁRTÜNTETÉS

Lili is kommentálta az eseményeket.

A maximálisan kiszabható legmagasabb összegre, 150 ezer forintra büntette a bíróság Pankotai Lilit, az indoklás szerint gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt. Az ügy konkrétan a május 3-i budapesti tüntetésről szól, amikor Pankotai a Karmelita Kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket, írja a 24.hu.

A döntésről szóló határozatot először a Mérce szerezte meg és hozta is nyilvánosságra. 

Az indoklás a május 3-ai tanártüntetésre vezethető vissza, amikor a tömeg Pankotai felhívására a Lánchíd lábától a Dísz térre vonult, ahol végül páran a felújítás alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületét körülvevő építési kordont áttörve próbáltak meg a Miniszterelnöki Hivatal épületéig elérni. A rendőrség emberei könnygázzal és gumibottal próbálták kiszorítani a fiatalokat a térről.

Az Egységes Diákfront Forrás Facebook.com / Egységes Diákfront – Grund

A döntés szövege alapján a hatóságok semmilyen szinten nem marasztalták a fiatal lányt, ennek ellenére mégis megkapta a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot. A dolog pikantériája, hogy Lilit az azt megelőző tüntetésen viszont tényleg megbírságolták, akkor 100 ezer forintra. Hegyi Szabolcs, a TASZ-szakértője és egyben Pankotai jogi képviselője azt nyilatkozta, hogy már az első bírság is irreálisan magasnak számít, főként egy olyan fiatal esetében, aki előtte nem követett el szabálysértést. A szakember véleménye szerint a mostani 150 ezer forintos csekk inkább társadalmi szintű elrettentésnek számít, hogy a diákok többet ne is próbálkozzanak. Az össze emelkedése azért sem indokolt, mert az első büntetés még nem számít jogerősnek, így olyan, mintha meg sem történt volna.

Nyilvánvalóan a fő cél, a siker az lenne nekik, ha én eltűnnék a tüntetésekről 

– nyilatkozta Lili a Mércének, majd hozzátette, hogy a bírság nem fogja elrettenteni a céltól, mivel az ő generációjának már nincs vesztenivalója.