2023.6.8 10:03
Olvasási idő 1:10
Szécsi Krisztián

Milyen is az, amikor a természet találkozik a művészettel? – Egyedi Kånken-kollekcióval jelentkezik a Fjällräven

DESIGN DESIGN DIVAT

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb márkája most egy világhírű svéd tervezővel kollaborált.

A Kånken Art limitált kollekcióban ötvözi a a művészetet a természettel. Az eredetileg svéd iskolásoknak készült Kånken hátizsákot elsőként 1978-ban mutatták be, azonban dizájnos kialakítása miatt hamar a Fjällräven brand egyik legnépszerűbb termékké vált. Az elmúlt 45 évben a hátizsák kialakítása szinte alig változott, ám az anyag-, szín- és méretválasztéka időről időre megújul. 

kankenkankenkankenkanken
Galéria megtekintése
(6)

Az idei limitált kiadású hátizsákok tervezése során Mander (Martin Ander) tervező a 80-as évek városi gördeszkás kultúrájának jegyeit vette alapul, amelyet a természetben található formákkal és mintákkal vegyített a saját, egyedi stílusában.

A művész saját bevallása szerint inkább városi ember, ám a világjárvány kezdeti időszakában sok időt töltött a természetben. Családjával ekkor a gyönyörű tájairól ismert Sörmlandban élt, és gyakran sétáltak, túráztak a közelükben lévő erdőkben. A szabadban töltött minőségi idő a benne lévő művészt is megérintette.

Forrás Fjällräven

"Elkezdtem keresni a természetben fellelhető struktúrákat és mintákat, majd lerajzoltam őket a saját stílusomban. Minél közelebbről néztem, annál több struktúra jelent meg például a köveken, a leveleken, a gombákon és a mohán. Ez lett aztán az alapja annak az ismétlődő mintázatnak, ami a Kånken-en látható." – mondta Mander, aki szerette volna, ha az idei Kånken Art projekthez különleges művészi kellékek is tartoznak. A Kånken Art Plus egy tolltartót és egy vázlatfüzetet is tartalmaz, amelyek ugyanazokból az élénk vagy szürkeárnyalatos mintás textilekből készülnek, mint a többi limitált hátizsák.

Idén a Kånken termékpalettája egy új mérettel és hat új színnel bővül.

Forrás Fjällräven

A 2023 őszi/téli szezonban a Kånken család egy nagytestvérrel bővül: a minden eddiginél nagyobb – 30 literes - Kånken Weekender sokoldalú társ a hétvégi kirándulásokhoz vagy az aktív hétköznapokhoz, amely háton, keresztben vagy kézben fogva egyaránt hordható. A Kånken hátizsákok színválasztéka is növekszik. Az elragadó Khaki Dust, a merész Colbalt Blue, az erőteljes Apple Mint, a vibráló Kantarell, a mély Foliage Green és az üde Peach Sand kombinációja már elérhető.