2023.6.6 12:20
Olvasási idő 1:48
Kovács M. Dávid

Az iPhone óta nem durrantott akkorát az Apple, mint most a Vision Pro szemüvegével

TECH-TUDOMÁNY APPLE APPLE VISION PRO IPHONE

Az idei WWDC-n végre lehullott a lepel az Apple Vision Pro szemüvegről, ami igazi mérföldkő lehet a gyártó történetében. De izgalmas újításokat kapnak az iPhone-tulajdonosok, és több frissített eszközt is bemutattak az eseményen.

Az Apple 2023-ban is a WWDC nevű konferenciáján mutatta be újdonságait, köztük régóta pletykált új eszközét, az Apple Vision Pro nevű AR-szemüveget, amitől a tech szférában azt várják, hogy hasonlóan reformálja meg a virtuális- és kevert valóság eszközök piacát, mint ahogy 2007-ben az iPhone új fejezet nyitott a mobiltelefonok történetében.

A WWDC-n bemutatott Vision Pro lehet az Apple legnagyobb dobása az iPhone óta. Forrás Apple

Az Apple Vision Pro elsősorban egy kevert (vagy kiterjesztett) valóság szemüveg, amely egy virtuális felületet vetít a valóságra, ezáltal egyszerre érzékeljük a környezetünket és a szemünk elé vetített tartalmakat, ám egy külső kapcsolóval bármikor át tudunk váltani a külvilágot teljesen kizáró virtuális valóságra is.

Mindezt úgy kell elképzelni, mintha egy képernyő lebegne előttünk, amin filmeket és sorozatokat nézhetünk, játszhatunk, videóhívásokat indíthatunk, akár értekezleteken is részt vehetünk. A Disney+ tartalmai például már a megjelenés napjától elérhetőek lesznek az Apple új eszközén.

A 24.hu részletes beszámolója szerint az eszközhöz nem tartozik kontroller, az elérhető alkalmazások között a szemünk mozgásával lehet váltogatni, érintéssel tudjuk kiválasztani őket, de az ujjunkkal scrollozhatunk is, sőt akár a hangunkkal is elindíthatunk applikációkat.

Az eszköz védelmét retinaszkenner biztosítja, az ára pedig 3499 dollár (azaz kb. 1,2 millió forint) lesz, vagyis igen borsos árat kell majd érte fizetnünk. Az Apple Vision Pro várhatóan jövő év elején kerül majd forgalomba, kezdetben csak az Egyesült Államokban, majd idővel más országokban is bevezethetik.

Más újdonságok is érkeznek az Apple istállójából

Az Apple a frissített kütyüjei közül elsőként az új, 15,3 hüvelykes, M2-es processzorral felszerelt, MacBook Air modellt leplezte le, amely 1299 dolláros árral érkezik.

Ezt követően a Mac Studio (ez lényegében az Apple PC-re adott válasza) új verzióját mutatták be, amely M2 Max processzoral is beszerezhető lesz.

A gyártó ezzel párhuzamosan bemutatta az eddigi legerősebb processzorát, a két M2 Maxből összegyúrt M2 Ultra chipet is – a Mac Studio ezzel is elérhető lesz. Az új Mac Pro modellek is a frissen bejelentett M2 Ultra processzorral lesznek beszerezhetők.

Viszlát, “Hey Siri”!

A  WWDC másnapján a 24.hu külön cikket szentelt az Apple szoftveres újításainak. Az iOS 17 operációs rendszert például számos új funkcióval szerelik fel, ám ennek elsőként a bétaverzióját ismerhetjük meg, a végleges verzió bevezetésének időpontja egyelőre nem ismert.

Az Apple rengeteg új funkcióval szereli fel az iOS 17 operációs rendszerét. Forrás Apple

A rendszer bevezetése után a FaceTime appban üzenetet hagyhatunk, ha felhívunk valakit, de az nem válaszol nekünk. Az iMessage egyik legfontosabb új funkciója pedig a biztonságra fókuszál: ha nem érünk haza egy előre meghatározott időpontra, az alkalmazás üzenetet küld a barátainknak, és jelzi, hogy bajba kerülhettünk.

Kiemelt tartalom
Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? 2024.2.15 18:00

Az iOS 17 megjelenésével a “Hey Siri” megszólításnak is búcsút inthetünk, az intelligens asszisztens felébresztéséhez innentől elég lesz egy „Siri“ is, ráadásul több parancsot is adhatunk majd neki egyszerre.

És érdemes megemlékezni a StandBy funkcióról is, amelynek segítségével intelligens kijelzővé alakíthatjuk az épp nem használt mobilunkat, így töltés közben diavetítésben nézhetjük a fotóinkat, de akár az időjárás-előrejelzéseket és a naptárunkat is átfuthatjuk.