2023.6.2 11:35
Olvasási idő 1:06
Kovács M. Dávid

Jövő hétfőn tartják a következő budapesti diáktüntetést

KÖZÉLET BUDAPEST DIÁKTÜNTETÉS MAGYARORSZÁG TANÁRTÜNTETÉS

Az újabb megmozdulást az Oktogonhoz szervezték, a vonulást egy pedagógusnapi gála előzi meg.

Június 5-én, azaz hétfőn, Pedagógusnapi kiállás a tanárokért! címmel tartják a következő tüntetést az Oktogonnál, derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

„Most egy pedagógusnapi kiállás keretében megmutathatjuk, hálásak vagyunk tanárainknak, együtt érzünk velük. Ezen a délutánon a tanároké a főszerep: a fokozódó indulatok közepette lassítsunk le egy kicsit, és ünnepeljük őket! Hívjuk fel a figyelmet a tanári hivatás fontosságára!“ – írja az esemény leírásában az ADOM Diákmozgalom.

Rendőrök és tüntetők az egyik budapesti megmozduláson. Forrás Szajki Bálint / 24.hu

A szervezők közlése szerint a tervezett vonulást egy gála előzi meg, amit az Eötvös 10 Kulturális Központban rendeznek meg, ahol a közéletből, kulturális életből ismerős arcok és a problémát közelről ismerők is jelen lesznek, de a felszólalók pontos névsorát egyelőre (a cikk írásakor) még nem hozták nyilvánosságra.

Mint ismert, csütörtök délután Budapesten és számos vidéki városban – köztük Sopronban, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Szentesen, Egerben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szekszárdon és Balassagyarmaton – tüntettek a státusztörvény bevezetése, illetve a korábbi megmozdulásokon tapasztalt rendőri erőszak ellen.

Kiemelt tartalom
Halász Judit klasszikusával köszöntötték fel a tüntető diákok a születésnapos miniszterelnököt Halász Judit klasszikusával köszöntötték fel a tüntető diákok a születésnapos miniszterelnököt 2023.5.31 8:38

A 24.hu cikke szerint mintegy 1500 tüntető gyűlt össze a Belügyminisztérium épületénél, ahol mások mellett Hajdú Steve színész és műsorvezető, Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, Horváth Viktória roma aktivista, Hajduk Károly színművész, valamint Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája szólt a demonstrálókhoz.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat 2 nappal ezelőtt

A megszólalások után a résztvevők egy része telematricázta a Belügyminisztérium falát, majd néhány száz tüntető elindult a Lánchíd felé, ám ott a rendőrök elállták az útjukat, ezért a Kossuth tér irányába indultak el, a parlament épülete előtt azonban újabb rendőrsorfal várta őket. A rendőrök ezután körbevették, majd igazoltatni kezdték a tüntetőket, közben a diákok egy része leült a földre házit írni.

A rendőrség később bejelentette, hogy azonosították a gyűlés szervezőjét, egy 23 éves budapesti férfit, akivel szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt tesznek feljelentést.