2023.5.17 9:43
Olvasási idő 1:31
Szécsi Krisztián

Budapesti graffitisek vérét ontanák Lana Del Rey mindenre elszánt rajongói egy fal miatt

ZENE FESTŐK KÉPZŐMŰVÉSZET LANA DEL REY MŰVÉSZET

A gyűlölködő üzenetek után a magyar csoport kénytelen volt felszólalni.

Minden világhírű művész életében vannak kultikusnak számító zarándokhelyek. Az americana zenei stílus kedvelőinek ilyen a kaliforniai Big Sur csodálatos óceánparti panorámája, az Elvis rajongóknak a Memphis-i Graceland, a Taylor Swift kedvelőknek pedig a Nashville-i Centennial Park. A Lana Del Rey rajongóknak is megvan a maguk spotja, a kaliforniai Long Beach-en található Ocean Blvd lezárt alagútján túl ott van például a Venice Beach-en található és rendkívül ikonikusnak számító graffiti, de egyébként a Gyál irányában, a vasúti árkot körbekerítő falon tündöklő Born to Die albumborító replika is ilyennek tekinthető.

Számtalan Lana rajongó érkezik országunkba egy selfie erejéig a falfestménnyel. Forrás divany.hu

És hát volna egy másik ilyen falfestmény is, ami pont az énekesnő legutóbbi, kilencedik stúdióalbumjának promójához készült, a megjegyezhetetlen nevű Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd-hoz. Volna, ha nem festették volna át. Ráadásul magyarok.

Az a bizonyos fal Londonban. Forrás joaco_ds/ Reddit

A londoni Camden negyedben található fal körüli hajcihő csak pár napja látott napvilágot, de máris a teljes Del Rey fandomot felbolygatta. Sokan kedvencük támogatása végett utaztak el a brit fővárosba vagy csupán, hogy gyönyörködjenek a rendkívül szép és élethű graffitiben, ám ahogy arra egy TikTok-videó hívta fel a figyelmet, a falfestmény teljességében eltűnt. Ám a „tettes“ sem maradt sokáig az ismeretlenség homályában, a szálak egyértelműen az ALLCAPS budapesti művészeti kollektívához vezettek.

@bghk91#lanadelrey#ldr♬ original sound - starboy

Miután az esetről készült videók azonnal virálissá váltak az állhatatos rajongói bázisnak köszönhetően, igen hamar csapatostul jelentek meg Del Rey hívei a kollektíva Instagram-bejegyzéseinek kommentszekciójában.

„Soha nem felejtjük el, hogy ahelyett, hogy te is alkotnál valamit, konkrétan egy alkotást teszel tönkre“, „Oké, hogy ráfestesz Lanára, de ha legalább jó lenne“, „Miféle művész rongálja meg egy másik művész munkáját, hogy aztán valami full unalmas gótikus szarral helyettesítse?“ – olvashatjuk az ALLCAPS képei alatt. Bár nyilván az internetes bullying semmilyen formája nem elfogadható, mégis úgy tűnik, a srácokat nem kell védeni. A graffiti egy magyar rajongója például így kommentálta az esetet: „Kibaszott hisztis upper-class muvesz szekta. Ezeket utalom a legjobban. Itt egy fasz nekem dumalt mert 1 cm re belementem a vilaghiru nagy ágyú munkajaba egy fesztivalon. Azt a faszt.“

Kiemelt tartalom
Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat Billie Eilish és Lana Del Rey közös produkcióval lepte meg a Coachellán bulizókat 2024.4.14 13:07

Ám, hogy a csoport, azon belül is az @mrzero_cfs nevezetű Instagram-felhasználó minden kételyt eloszlasson, az alábbi nyílt levelet címezte az énekesnő fanjainak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

mr.zero (@mrzero_cfs) által megosztott bejegyzés

Röviden összefoglalva: a graffiti ténylegesen promó céljából készült, s miután lejárt a falfelület bérleti ideje, gyakorlatilag bárki teljesen szabadon festhet rá. Maga az új installáció megálmodója hisz az „utca törvényeiben“ – a graffitik jönnek-mennek.