2023.5.10 13:18
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Julius Caesar, Auschwitz, orosz parasztok és gótikus építészet – ilyen volt az idei történelem érettségi

KÖZÉLET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁS MAGYARORSZÁG OKTATÁS

Új nap, új érettségi – ezúttal a történelem tantárgyán volt a sor.

Igazi vegyesfelvágott volt a mai érettségi feladatsor. Az írásbeli vizsga teszt része gyakorlatilag a világ- és hazai történelem minden aspektusára kiterjedt: kereszténység, középkori építészet, Rákóczi-szabadságharc, ipari forradalom, kiegyezés, rengeteg forrás- és képelemzés. Középszinten az esszétémák érintették Julius Caesar uralkodását, az Auschwitz-i koncentrációs táborok felépítését és a reformkori Magyarországot.

A nem hivatalos érettségimegoldások már elérhetőek az Eduline oldalán.

Forrás MTI

Múlt éjszaka egyébként nagy volt az izgalom. Az Eduline egyik beszámolója szerint ugyanis a késő esti órákban nagy valószínűséggel kiszivároghatott a középszintű történelem érettségi esszéjének témái egy screenshoton. Az amúgy érettségi kérdésekkel foglalkozó Facebook-csoportban feltűnő kép igen hamar törlésre is került. Bár hiába egyezett meg a feladatsoron szereplő sorszám a hétfői magyar érettségi kódjával, az Oktatási Hivatal ma délelőtt megerősítette a Telexnek, hogy hamis feladatsor keringett az interneten: „Tájékoztatjuk, hogy a történelem érettségi feladatlapjainak kiszivárgásáról szóló értesülés nem valós. Felhívjuk figyelmüket, hogy az érettségi feladatlapjai minősített iratok, idő előtti nyilvánosságra hozataluk büntetőjogi következményeket von maga után.”

Kiemelt tartalom
Van értelme még két évet rohadni az iskolapadban? – Megnéztük, kifizetődő-e mesterképzésre menni Van értelme még két évet rohadni az iskolapadban? – Megnéztük, kifizetődő-e mesterképzésre menni 2024.7.13 9:45

A teljes feladatsor megoldására középszinten 180, emelt szinten pedig 240 percet kapnak a diákok. Az összesen 100 pontos vizsgán 50 pontot egy összetett és mindenre kiterjedő történelmi feladatsoron, 50 pontot pedig középszinten kettő, emeltszinten pedig három esszével lehet begyűjteni.