2023.5.10 13:18
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Julius Caesar, Auschwitz, orosz parasztok és gótikus építészet – ilyen volt az idei történelem érettségi

KÖZÉLET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁS MAGYARORSZÁG OKTATÁS

Új nap, új érettségi – ezúttal a történelem tantárgyán volt a sor.

Igazi vegyesfelvágott volt a mai érettségi feladatsor. Az írásbeli vizsga teszt része gyakorlatilag a világ- és hazai történelem minden aspektusára kiterjedt: kereszténység, középkori építészet, Rákóczi-szabadságharc, ipari forradalom, kiegyezés, rengeteg forrás- és képelemzés. Középszinten az esszétémák érintették Julius Caesar uralkodását, az Auschwitz-i koncentrációs táborok felépítését és a reformkori Magyarországot.

A nem hivatalos érettségimegoldások már elérhetőek az Eduline oldalán.

Forrás MTI

Múlt éjszaka egyébként nagy volt az izgalom. Az Eduline egyik beszámolója szerint ugyanis a késő esti órákban nagy valószínűséggel kiszivároghatott a középszintű történelem érettségi esszéjének témái egy screenshoton. Az amúgy érettségi kérdésekkel foglalkozó Facebook-csoportban feltűnő kép igen hamar törlésre is került. Bár hiába egyezett meg a feladatsoron szereplő sorszám a hétfői magyar érettségi kódjával, az Oktatási Hivatal ma délelőtt megerősítette a Telexnek, hogy hamis feladatsor keringett az interneten: „Tájékoztatjuk, hogy a történelem érettségi feladatlapjainak kiszivárgásáról szóló értesülés nem valós. Felhívjuk figyelmüket, hogy az érettségi feladatlapjai minősített iratok, idő előtti nyilvánosságra hozataluk büntetőjogi következményeket von maga után.”

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

A teljes feladatsor megoldására középszinten 180, emelt szinten pedig 240 percet kapnak a diákok. Az összesen 100 pontos vizsgán 50 pontot egy összetett és mindenre kiterjedő történelmi feladatsoron, 50 pontot pedig középszinten kettő, emeltszinten pedig három esszével lehet begyűjteni.