2023.5.8 15:11
Olvasási idő 1:17
Maier Péter

Tudósok: nem, a Nap színe nem változott, és amúgy nagyon nem kéne belenézegetni

TECH-TUDOMÁNY TUDOMÁNY

Neked van olyan flessed, hogy gyerekkorodban más volt a Nap színe? Ne legyen.

A Nap színe változik? – Az erről szóló elméletek nem mai gyerekek, egy ideje terjednek ugyanis, de napjainkban ismét fellángolt a diskurzus az égitest színváltoztatásához kapcsolódóan, miután egy Jacgui Deevoy nevű felhasználó a Twitteren osztotta meg gondolatait arról, hogy szerinte az ő gyerekkorában más színe volt a Napnak.

„Épp most mondom egy húszas éveiben járó embernek, hogy gyerekkoromban sárga volt a nap, és kinevet. Utoljára a Teletubbies-ban látott sárga napot. Itt van most a nap. Fehér és furcsa alakú. Nálad hogy néz ki?“ – írta a nő a posztban, amely eddig 6 millió elérést generált.

A tudósok ellenben nem örülnek ennyire az elindult trendnek, és nem csak azért, mert hülyeségen alapul. 

„Először is: soha ne nézzünk közvetlenül a napba megfelelő szemvédelem nélkül“ – mondja Joseph Lazio, a Kaliforniai Technológiai Intézet Jet Propulsion Laboratory bolygóközi hálózati igazgatóságának tudósa a Vice-nak.

Kiemelt tartalom
Most akkor az atombomba magyar találmány? – Elmeséljük, hogyan is írták újra a magyarok a világtörténelmet Most akkor az atombomba magyar találmány? – Elmeséljük, hogyan is írták újra a magyarok a világtörténelmet 2023.7.22 7:33

Maria Weber, a Delta Állami Egyetem fizikaprofesszora és planetáriumigazgatója elmondta, hogy állandóan ilyen állításokat lát keringeni az interneten.

„Veszélyesek lehetnek, mert más embereknek megtetszenek ezek az ötletek, és azt mondják: »Ó, igen... én is észrevettem ezt«, anélkül, hogy a tudományt megkérdeznék. Aztán kialakul az a tendencia, hogy azt gondolják, igaznak kell lennie, mert az internet ezt írja“ – fogalmazott Weber. „Ebben a helyzetben szerintem csak arról van szó, hogy az emberek rosszul emlékeznek az eseményekre vagy arra, amit megfigyeltek, különösen, ha a fiatalabb énjük emlékeiről van szó. A sárga nap gondolata részben biztos a nosztalgia és a média hatása. Amikor gyerek voltam, mindenféle tévéműsorok, játékok vagy iskolai tevékenységek sárgának ábrázolták a napot.“

Mindenesetre, ha lehet, akkor senki se nézegesse a napot megfelelő védelem nélkül, mert brutálisan károsítani tudja a szemet.

A Nap sokféle hullámhosszt vagy színt bocsát ki. Ezek között vannak olyan színek, amiket láthatunk, és olyanok, amiket képtelenek vagyunk érzékelni – valójában a legerősebben zöldes színt bocsát ki, de amikor ezek a színek összeállnak, kb. fehér, amit látunk. Forrás Getty Images