2023.4.28 11:10
Olvasási idő 1:35
Kovács M. Dávid

Ferenc pápa megérkezett Budapestre, rengeteg fiatal készül a vasárnapi szentmisére

KÖZÉLET BUDAPEST FERENC PÁPA VALLÁS

Péntek délelőtt Magyarországra érkezett a katolikus egyházfő, aki három napot tölt majd az országban, majd vasárnap délután indul vissza Rómába. Ebben a cikkünkben Ferenc pápa teljes magyarországi programját megismerhetitek.

Megérkezett Magyarországra Ferenc pápa, az egyházfő repülőgépe pénteken néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A pilótafülkéből a landolás után a repülőgép ablakába kihelyeztek egy vatikáni és egy magyar zászlót, a pápa ezután lifttel hagyta el a gép fedélzetét – számolt be róla az állami hírügynökség. 

Ferenc pápa érkezése a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án. Forrás Kovács Tamás / MTI

A Hvg.hu cikke szerint Ferenc pápát az olasz állami légitársaság, az ITA Airways egyik  repülőgépe hozta Budapestre, majd átszállt a Vatikánból hozott autójába, egy Fiat 500X-be, ami az olasz gyártó népszerű városi kisautójának ötajtós szabadidő-autó kivitele – vagyis egy nem túl hivalkodó járgány.

A pápát állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

Rajtuk kívül mintegy száz gyerek is várta Ferenc pápát repülőtéren, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki. A szentatya ezután evett is a kínált kenyérből.

A pápa vasárnapi szentmiséjére közel 1500 diák érkezik majd a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek képviseletében: a Kárpátaljáról, Partiumból és Magyarországról érkező középiskolások vonata vasárnap reggel 6 óra és fél hét között fut be a Nyugati Pályaudvarra. Ide érkezik majd Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és 100 fiatalja is.

Kiemelt tartalom
Ferenc pápa válaszolt a Z generációnak: A szex az egyik legszebb ajándék, amit Istentől kaptunk Ferenc pápa válaszolt a Z generációnak: A szex az egyik legszebb ajándék, amit Istentől kaptunk 2023.4.7 13:56

Mi lesz Ferenc pápa programja?

A katolikus egyházfő a megérkezése után elsőként, mintegy húszperces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. Ferenc pápa ezután a repülőtérről a budai Várba megy, ahol részt vesz a tiszteletére tartandó ünnepélyes fogadási ceremónián.

Ferenc pápa érkezése a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre. Forrás Botár Gergely / Miniszterelnökség / MTI


Ezután az egyházfő a Sándor-palotában találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel. Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.


Ferenc pápa szombat reggel magánlátogatást tesz a vak gyerekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ezt követően a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik, majd átmegy a szintén a téren lévő Istenszülő oltalma-templomba a görögkatolikus közösséghez.

Szombat délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik, este pedig magántalálkozón fogadja a magyarországi jezsuita közösséget szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán.


A vasárnap délelőtti Kossuth téri pápai szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe – a hivatalos búcsúztatást követően – vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.