2023.4.18 17:28
Olvasási idő 1:18
Szécsi Krisztián

A mesterséges intelligencia megírta a legújabb Drake-dalt – Ennyi lett volna a zeneiparnak?

ZENE AI DRAKE MESTERSÉGES INTELLIGENCIA THE WEEKND TIKTOK ZENE

Az AI-generálta dal a TikTok-on már több mint 9 millió megtekintéssel rendelkezik. A jelenség teljesen átírhatja a zenéről alkotott nézeteinket is.

Aki mostanság pörgette a TikTok-ot valószínűleg találkozhatott Drake és The Weeknd zseniális új slágerével, a Heart on My Sleeve-vel. Azonban a jó kis up beat számról, azonfelül, hogy azonnal elnyerte a rajongók tetszését és máris több millió kattintást generált Spotify-on, tudni érdemes, hogy a mesterséges intelligencia művészi érzékének szüleménye. Legalábbis ezt állítja egy magát Ghostwriterként aposztrofáló lepedőbe burkolózott, napszemüveges „arc“.

@ghostwriter977

this song is out. Iink in my bio

♬ Heart on My Sleeve by Ghostwriter out everywhere. - ghostwriter

A dal először a hétvégén jelent meg szellemírónk egyik TikTok-videójának aláfestő zenéjeként, s instant be is robbantotta a platformot 9 millió megtekintésével. A szám azóta is pörög, ám a hasonló AI-generálta slágerek nem újkeletűek. Már egy ideje találkozni az applikáción Lana Del Rey-jel, amint Lorde-ot énekel, vagy Rihanna Beyoncét, de ott van Kanye West is, aki a legnagyobb Taylor Swift-slágereket dolgozza fel. 

@franko2the Very emotional song for kanye. 💯 #kanye#yei#kanyeai#taylorswift#taylorsversion♬ I Knew You Were Trouble (Taylor's Version) - Taylor Swift

Ami ebben az esetben kicsit komplikáltabbá teszi a helyzetet, az az, hogy ghostwriter977 profiljának biójában a letöltési link azonnal a Laylo nevezetű oldalra vezet. Itt a telefonszámod megadása után kaphatod meg a dalt, így pedig a potenciális monetizáció miatt hamar jogi kérdések merültek fel a dalból szerzett bevétel körül. Mindenesetre nem úgy tűnik, hogy szellem barátunkat nagyon zavarná a helyzet, sőt, még viccelődik is vele, mondván: „Vájbolgatok még egy kicsit erre a GHOSTWR!TER & Drake számra, mielőtt beperelnek😭🔥🤣“.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Bár a Laylo tagadja, hogy Ghostwriter kapcsolatba lépett volna velük a monetizáció kapcsán, sőt, sokan úgy vélik, hogy csak kampányfogás az egész, hogy az AI-os duma is csak maszlag, s a háttérben valójában tényleg egy ténylegesen létező Drake és The Weeknd kollaboráció áll. Bár az igazság még várat magára, ám ha valóban teljes mértékben egy számítógép komponálta a szerzeményt, lehet érdemes lesz kedvenc előadóinknak felkötniük a gatyát, ha ismét a slágerlisták élén szeretnének tündökölni. Plusz jobb lenne elgondolkoznunk, hogy ez hogyan is befolyásolhatja hosszú távon zenehallgatási szokásainkat is.