2023.4.14 17:24
Olvasási idő 0:30
Kovács M. Dávid

A túlélés mestere: madárszarnak álcázza magát egy újonnan felfedezett békafaj

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG TUDOMÁNY

A tudósok szerint a fehér-sötétbarna mintázat azt a célt szolhálja, hogy az apró béka meg tudja védeni magát Pápua Új-Guinea hegyvidéki erdeiben.

Öt új békafajt fedeztek fel nemrég a Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guineának a keleti részét és számtalan kisebb szigetet magában foglaló Pápua Új-Guineán – derült ki a Zootaxa tudományos szaklap egyik áprilisi cikkéből.

A tanulmány egyik szerzője, az ausztráliai Queensland Múzeum kutatója pénteken elmondta: az öt új kisbéka közül az egyiknél a fiatal példányok színe és mintázata nagyon hasonlít a madárürülékhez, ami feltehetően védőálcát biztosít az állatnak.

A fehér-sötétbarna mintázattal rendelkező békát Steve Richards fedezte fel Pápua Új-Guineán. Forrás Steve Richards

Az új békafajok felfedezése annak eredménye, hogy a tanulmány vezető szerzője, Steve Richards 30 éven keresztül fáradhatatlanul gyűjtögette a békákat, gyakran éjszakákon át várakozott az esőben faüregek mellett, hogy felbukkanjanak ezek az apró kétéltűek.

Steve Richards elmondása szerint Pápua Új-Guineán kívül a világon nincs még egy olyan sziget, ahol ennyi békafaj élne, és az ott élő fajok többsége nem is található meg máshol.