2023.4.13 15:13
Olvasási idő 1:18
Maier Péter

Meghalt a divattervező, aki menővé tette a miniszoknyát

DIVAT

Mary Quant 93 éves volt.

93 éves korában elhunyt Mary Quant divattervező – tette közzé a hírt családja. A közleményük szerint Quant békés körülmények között hunyt el az angliai Surrey-ben lévő otthonában. Családja szerint „a 20. század egyik legelismertebb divattervezője és a hatvanas évek kiemelkedő újítója volt“.

Mary Quant 1965-ben Forrás Keystone/Getty Images

Ugyan nem ő találta fel (tévesen szokták így tartani), de egyértelműen ő tette népszerűvé a miniszoknyát az 1960-as években, amikor a londoni Youthquake plakátlányaként vált ismertté. De nem csak inspirálóan hordta ezeket a darabokat, hanem ő maga is tervezte őket. 

A 60-as évek divatváltásának élharcosa volt – írja róla a Guardian, ekkor kerültek először középpontba a divat világában a fiatalok. Ruhái világosak, színesek, kényelmesek és egyszerűek voltak, olyan szubkultúrákból merítettek ihletet, mint a modok és az iskolai egyenruhák. Bár nem voltak olcsók – egy „pinafore“ ruha 1963-ban hat guinea-ba került, ami valamivel több mint 100 fontnak felel meg –, ruhái megfizethetőbbek voltak, mint a designer márkák darabjai.

Alexandra Shulman, a brit Vogue korábbi főszerkesztője a Twitteren így tisztelgett Quant előtt: „RIP Dame Mary Quant. A divat vezetője, de a női üzleti vilég vezetője is – egy látnok, aki sokkal több volt nagyszerű hajviseleténél.“ (Quant híres volt még különleges frizurájáról, amit Vidal Sassoon angol fodrász vágott neki – a szerk.)

A tervező az elmúlt években megjelent egy fiatalabb generáció radarján is. 50 év után az első kiállítását tartotta a V&A-ban 2019-ben, majd ezt követte 2021-ben a Quant című dokumentumfilm, Sadie Frost rendezésében. A többek között Vivienne Westwood, Kate Moss és Edward Enninful részvételével tartott kiállításon barátja, Jasper Conran foglalta össze legegyszerűbben az örökségét: „Mary Quant kétségtelenül az egyik legfontosabb brit tervező“ – mondta.

Mary Quant (legelöl) bemutatja Quant Afoot című cipőkollekcióját a londoni Carlton Tower Hotelben, 1967 augusztusában Forrás Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images