Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Arcok
Szécsi Krisztián
2022.11.14 16:08
Olvasási idő  2:47

Hol tartanak most? - 5 ikonikus magyar youtuber a 2010-es évekből

Mindennapjaink részét alkották, de a streaming platformok felemelkedésével sokunknál parkoló pályára kerültek a videós tartalomgyártók. Nosztalgiázzunk együtt a YouTube-archívumából, kövesd végig a magyar youtuber-úttörők karrierútját!

Szécsi Krisztián
2022.11.14 16:08 Olvasási idő  2:47
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Hol tartanak most? - 5 ikonikus magyar youtuber a 2010-es évekből
Forrás: Fotó: @dancsi.peter/ Instagram;

Gyakran el is felejtjük, hogy a ma már brandnek számító magyarországi YouTube-szcéna közismert alakjainak is valahol el kellett kezdeniük karrierjüket. A REFRESHER Magyarország most összeszedett nektek 5 olyan magyar youtubert, akik már régóta a pályán vannak. Tagek, haulok, kritikák, tesztelős vagy reakcióvideók - honnan indultak, mi lett velük?

1. Dancsó Péter

Forrás: Fotó: @dancso.peter/ Instagram

 

Ha ikonikus magyar youtuberekre gondolunk, az esetek többségében fixen Dancsó Peti, azaz a Videómánia fog eszünkbe jutni. A 2010-es évek elején induló, a kezdetben csak magyar filmekre összpontosító és humoros kritikákat gyártó csatorna, hamar nyitott a külföldi tartalmak, majd a hazai közélet felé is. Így jutottunk el az Álom.net-es videóktól egészen a 2022-es Celeb vagyok... ments ki innen! történéseit feldolgozó kontentekig.
Sajnos a kezdeti kritikáit, amelyek egyébként sokak szerint a legjobb videói voltak, Dancsó már évekkel ezelőtt leszedte csatornájáról, de érdemes szétnézni Videa-n, ahova gyakran a rajongók töltik fel stikában a régi tartalmakat.

 

Dancsónak egyébként, főleg a hatalmas követő tábora miatt, sikerült az, ami a mai napig viszonylag kevés youtubernek: betört a televízióba. Tévés karrierjét 2016-ban a Viasat 6 Nethuszár című műsorában kezdte mint műsorvezető, majd 2020-ban már az RTL Klub Álarcos énekes adásaiban volt látható zsűriként. Mondjuk történt mindez annak ellenére, hogy szerinte a tévében nincs jövő a YouTube-val szemben.

 

How the tables turned.

 

 

2. Viszkok Fruzsi

Forrás: Fotó: @vfruzsi/ Instagram

 

Viszkok Fruzsi, akinek YouTube-os jelenléte most már főként az utazós vlogokra épül, szintén a kereskedelmi csatornákban látta az előrelépési lehetőséget. A Celeb vagyok... ments ki innen! kollabig azonban a családbarát mi-van-a-táskámban és a takarítós vagy éppen sminkelős videókon át vezet az út. 

 

Szintén a 2010-es évek elején induló Fruzsi videós karrierje tematikáját tekintve nem sokat változott. Bár az elmúlt időszakban nyitott az ismeretterjesztő tartalmak felé is Budapest Anno sorozatával, munkássága manapság leginkább külföldi vlogjaira, meg pár életmódos kontentre szűkül. Sokadik éve jelenik már meg a PlanAll céggel együttműködésben bullet journalja, a Frujo, dolgozott együtt a Rossmann és a Lidl Magyarországgal, majd tavaly betört a könyvpiacra is Tedd rendbe az életed! című könyvével, ami (ahogy a címe is sejteti) arról szól, hogy hogyan pakolj el magad után.

 

3. FollowAnna

Forrás: Fotó: @followannaofficial/ Instagram

 

Egy újabb YouTube-os arc, aki feltűnt a tévé képernyőjén. Az ő esetében a TV2-es Exatlon 3. évadjában. 

 

Aki anno 2013-ban bármikor is feltévedt a videómegosztó magyar részlegére, találkoznia kellett FollowAnna Vigyázz, kész, merj! fantázianéven futó videóival, ahol a csatornatulajdonos olyan kihívásokat kellett, hogy teljesítsen, mint fejjel lefelé ivás, fahéjevés vagy egy lábon ugrálás. A "mersz-vagy-mersz" mint videótípus, Annának köszönhetően, valóban meghatározó trenddé nőtte ki magát anno hazánkban és százasával készültek a hasonló tartalmak, ahol tulajdonképpen mindenki ugyanazt a 10 dolgot csinálta meg.

 

Anna 3 éve bejelentette, hogy a YouTube-ot otthagyva Instára költözik át, majd tavaly karácsonykor mégis úgy döntött, hogy visszatér. Most leginkább sporttal és egészséges életmóddal kapcsolatos kontenteket gyárt.

 

Azért egy kicsit hiányoljuk a fahéjas tartalmakat.

 

 

4. Inez Hilda Papp

Forrás: Fotó: @inezhilda97/ Instagram

 

Inez talán egyike volt a legkonvencionálisabb magyar youtubereknek. Mindennapjait már circa 7 éve követhetjük végig a videós portálon, ezalatt pedig teljesmértékben kiaknázta az oldal által nyújtott videótípusokat: haulok, sminkrutin- és reakcióvideók, vlogok, vlogok ezenfelül pedig vlogok.

 

Ő a valóságshow és tehetségkutatók helyett a zeneiparban látta az előrelépést, és az OXO Bubble Tea x Inez társulás után, Raullal jelent meg közös száma a tavalyi évben.
Ineztől egyébként soha nem állt távol, hogy másokkal szövetkezzen, és ezekből az együttműködésekből hatalmas youtuber-barátságok születtek a rajongók örömére, de a kapcsolatok, amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan is értek véget. 

 

Most babát vár, szerelmével tervezik az esküvőt, de nyilván a vlogolásnak semmi nem szabhat határt.


5. Csecse Attila

Forrás: Fotó: @csecseattila/ Instagram

 

YouTube-karrierjét Attila the Bookaholic-ként kezdő Csecse Attila, nevéből sejthetően, csatornáját eredetileg a könyvekre alapozta.

 

Attila modellváltása szép csendben történt és az ifjúsági irodalmat feldolgozó tartalmakról egyre inkább a könnyen fogyasztható tag-, haul-, és challenge-videókra vitte át a hangsúlyt. A csatorna nem csupán a youtuber, de olykor a Csecse család életébe is bepillantást enged, ezáltal pedig közkedvelt sorozatok jöttek létre, mint a Csecse család karácsonya.

 

A Switchben is megtalálta a piaci rést és a világjárvány kezdete óta a streaming platform szintén központi elemévé vált tartalomgyártásban, ahol főként gameplay kontentjeit lehet követni hétről hétre.


Azonban jó kérdés, hogy hány zsákbamacskás vagy kajálós videót fogunk még látni Attilától, melyekben éppen aktuális barátaival, Magyar Barbival, Buzás Andrissal vagy éppen Marissal kóstolják végig a 100 forintos kínai üzletek által kínált snackeket.

 

Itt az ideje egy újabb modellváltásnak?

 

 

Felmérés Mutasd az eredményeket > Eredmények elrejtése >
Szerinted még kik azok a youtuberek, akik meghatározták a 2010-es éveket?
Radics Peti Móni szépségvilága Maris AvianaRahl TheVR Gabi frizurái Plaura Szavazok.
Radics Peti 17%
Móni szépségvilága 4%
Maris 0%
AvianaRahl 4%
TheVR 67%
Gabi frizurái 8%
Plaura 0%
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fotó: @dancsi.peter/ Instagram;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában arcok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra