2023.3.30 16:37
Olvasási idő 0:32
Kovács M. Dávid

Idén nem osztják ki a Libri irodalmi díjait

KULTÚRA IRODALOM KÖNYV

A korábbi díjazottak közt volt Grecsó Krisztián, Krasznahorkai László, Bödőcs Tibor és Krusovszky Dénes. A szervezők 2023-ban azonban gazdasági megfontolásokra hivatkozva nem adják át a díjakat.

2023-ban elmarad a Libri irodalmi díjak átadása, tudatták csütörtöki közleményükben a szervezők.

„Szeretnénk tájékoztatni, hogy gazdasági megfontolások miatt idén nem adjuk át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat“ – írják.

Vásárló egy nyíregyházi könyvesboltban. Forrás Balázs Attila / MTI

Hozzáteszik: a döntés ellenére továbbra is elkötelezettek a kortárs magyar szerzők és műveik iránt, ezért a jövőben megújult formákban tervezik népszerűsíteni a kortárs irodalmat, továbbá szeretnék más műfajokra, témákra is felhívni a figyelmet.

A Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat 2016-ban alapították, azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom legjobb teljesítményeire.

A díjazottak között szerepelt már Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Jászberényi Sándor és Krusovszky Dénes is, tavaly pedig Krasznahorkai László Herscht 07769 című regénye nyerte az irodalmi díjat, a közönségdíjas pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című műve lett.