2023.3.24 11:44
Olvasási idő 0:57
Szöllősi Anna

Európai drogtérkép: a kokain a hanyatló Nyugat ópiuma, keleten az olcsó szerekhez nyúlunk, de északon furcsa trend figyelhető meg

ÉLETMÓD DROG KUTATÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Európa kokainfővárosa a belgiumi Antwerpen, míg speedet a svédországi Gävle városában, metamfetamint pedig a csehországi Ostravában fogyasztanak a legtöbbet – derül ki 104 európai város szennyvíz-koncentrációjából.

A kokainfogyasztás Európa nyugati és déli részein jellemzőbb, míg a sokkal olcsóbb speed (amfetamin) inkább az északi és keleti részeken. A metamfetamin használata Közép-Európában koncentrálódik, főleg Csehországban, ami az egyik fő előállítási központ. 

A kokainfogyasztást Antwerpen vezeti – ami Európa egyik legnagyobb kikötővárosa, és ahol a szennyvízben sokkal magasabb volt a kábítószer-koncentráció, mint akárhol máshol –, ezt követi a spanyolországi Tarragona, a hollandiai Amszterdam, a belgiumi Brüsszel és a svájci Zürich.

Meglepő tendencia viszont, hogy az olcsóbb speedhez legtöbben Svédországban nyúltak, főleg Gävle és Sandviken településeken, és a főváros Stockholmban. A svédeket követi Antwerpen, valamint két német város, Saarbrücken és Dülmen. Az amfetamin szokatlanul magas aránya az északi városokban valószínűleg annak tudható be, hogy sokkal könnyebb és olcsóbb hozzáférni, mint más stimulánsokhoz, főleg a kisvárosokban és kisebb közösségekben, de a nagyobb városokban inkább a kokain- és MDMA-fogyasztás a jellemző.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

A legnagyobb mértékű metamfetamin-fogyasztó Európában a lengyel határhoz közeli, csehországi Ostrava volt, amit az ország fővárosa, Prága követett, a szintén csehországi fürdőváros, Larlovy Vary és a németországi Chemnitz. De az előző évekhez képest gyakoribbá vált az kristályfogyasztás Belgiumban, Cipruson, Spanyolországban, Törökországban, és több skandináv országban, például Dániában, Finnországban, Litvániában és Norvégiában. 

A kannabisz fővárosa a svájci Genf, az MDMA-é Amszterdam lett, míg a ketaminfogyasztás Barcelonában, Lisszabonban, Koppenhágában és Milánóban öltötte a legnagyobb méreteket.

A SCORE Group vállalat EMCDDA-val közösen készített tanulmánya szerint a ketamin, kokain és az MDMA-használat hétvégente ugrik meg, míg a kannabisz használata egész héten stagnál. Magyar települések egyébként nem szerepeltek a vizsgálatban.