2023.3.22 17:16
Olvasási idő 1:15
Szécsi Krisztián

Úgy néz ki, Donald Trump megy a böribe

KÖZÉLET DONALD TRUMP POLITIKA

Eddig csak rebesgették, de most egyre valóságosabbnak tűnik: a volt amerikai elnöknek bíróság elé kell állnia.

Kicsit zavaros, ami éppen az amerikai politikai életben történik, de hát ezt már megszokhattuk.
Donald Trump volt amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy várhatóan a jövő héten letartóztatja a manhattani kerületi ügyész, aminek polgári „megbosszulására“ tüntetésekre szólított fel nyájas híveit.

Az egész akkor kezdődött, amikor egy pornószínésznő arról vallott, hogy 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített Donald Trumppal, ám a 2016-os választásokat megelőzően 130 ezer amerikai dollár fejében (megközelítőlegesen 47 millió HUF) hallgatásra bírták, hogy ne kerüljön nyilvánosságra az ügy – ezt az információt egyébként Michael Cohen, Trump ügyvédje árulta el.

Hogy mennyire súlyos és feszült most a hangulat a tengerentúlon hűen elárulja, hogy már most kordonokat emeltek a manhattani büntetőbíróság elé, ahol Trump ellen vádat emelhetnek. A rendőri jelenlét is egyre fokozódik New Yorkban tapasztaltak a Trump-torony előtt is a városban, de még a  New York-i rendőrség és az FBI közös terrorizmusellenes munkacsoportja is kapcsolatba lépett az amerikai titkosszolgálattal, hogy ha netán letartóztatáshoz kerülne sor, azt miképpen is vihetnék végbe nyugodt körülmények között a hatóságok.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

Miután Trump, más férfipolitikusokhoz híven, megint arra buzdította táborát, hogy tök mindegy, hogy mit, csak csináljanak valamit, rajongói azonnal fenyegető üzenetekkel kezdték bombázni az üggyel foglalkozó jogi személyeket is. Főként Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész ellen irányultak ezek a támadások, aki várhatóan tényleg vádat emel Trump ellen a tárgyaláson.

„Nem toleráljuk a hivatalunk megfélemlítésére irányuló kísérleteket, vagy a New York-i jogállamiság veszélybe sodrását“– nyilatkozta a helyzettel kapcsolatosan az ügyész.

Ikrek híresség: Donald Trump Forrás Chip Somodevilla / Staff

Szóval igencsak baljós most a közhangulat Amerikában, de a legrosszabb az egészben, hogy az Államok alkotmánya egyáltalában nem tiltja, hogy Trump a börtön hűvös öleléséből újrainduljon a választásokon. Sőt, igazából akárki megkezdheti elnöki kampányát a rácsok mögül, mármint ha az adott illető megfelel az alapvető paramétereknek. Ilyen például, hogy légy minimum 35 éves.