2023.3.22 12:08
Olvasási idő 1:54
Szécsi Krisztián

Elon Musk egy darab sz*rral üzent – a Twitter tulajdonosa már megint viccesnek gondolja magát

ARCOK ELON MUSK KANYE WEST TWITTER

A multimilliárdos ezzel reagált arra, miszerint a platformján megemelkedtek az antiszemita és rasszista kommentek számai.

Az Institute for Strategic Dialogue (ISD) által hétfőn közzétett friss tanulmány szerint a Twitter platformján megjelenő antiszemita tweetek száma több mint kétszeresére nőtt, mióta Elon Musk átvette a platform irányítását.

Azt eddig is tudtuk, hogy (magyar viszonylatban is) a sokszor krindzsbe ívelő vekengéseken túl a madaras applikáció a konteósok gyülekező helye is egyben, de Musk regnálása óta már tényleg a lehető legnevetségesebb összeesküvés-elméletek látnak napvilágot, melyek főként a „világot irányító zsidó alakokról“ szólnak. Az ISD által végzett kutatás elsőkézből ad átfogó képet arról, hogyan és miért növekszik az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd a közösségi médiaplatformon.

Forrás Paul Harris / Contributor

„Az online térben történő gyűlöletbeszédet minden esetben vizsgálnunk kell az offline történő incidensekkel egybevetve, hiszen a digitális platformok elősegítik az egyének radikalizálódásának mértékét az antiszemita világnézet felé, és az olyan narratívák tömeges elterjedését, amelyek a zsidókat akarják felelőssé tenni a világunkban történő katasztrófákért. Ha korlátozni akarjuk az antiszemitizmus és a gyűlölet más formáinak terjedését, elengedhetetlen, hogy szigorúbb irányelveket állítsunk fel az online térben“ – olvasható a tanulmányban.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Kanye West, Ty Dolla $ign, Dua Lipa, Idles és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Kanye West, Ty Dolla $ign, Dua Lipa, Idles és Margaret Island a hét megjelenései között 2024.2.16 20:09

Az vizsgálat eredményeihez egyébként a kutatók több mint 20 gépi tanulási modellt képeztek ki a valószínűsíthető antiszemita tweetek azonosítására. A Musk előtti heti átlag 6 204 tweet volt, ez 2022. október 27-től 12 762-re nőtt, azaz 105%-os növekedést figyelhetünk meg. A tanulmány szerint 2022 júniusa és 2023. február 23-a között 325 739 antiszemita tweet született a felülete angol nyelven  összesen 146 516 fiókból.

A kaliforniai Orange megye egyik zsinagógáján olvasható az antiszemita üzenet: „BASSZÁK MEG A ZSIDÓK BASSZÁK MEG“ Forrás Allen Berezovsky / Stringer

A gyűlölködő és antiszemita tweetek csúcspontja novemberben volt, heti 13 850-nel, ami – mily meglepő – egybeesett Kanye West zsidózós kirohanásával, meg Adolf Hitler dicsértével. A tanulmány megállapításai szerint az egyik legszembetűnőbb jelenség ebben az időszakban az volt, hogy az emberek egyetértettek West kijelentéseivel és felerősítették azokat.

Egyébként előkerült Soros György neve is, akit valószínűleg egy magyarnak sem kell bemutatnunk részleteiben. A milliárdos már régóta az antiszemiták és az összeesküvés-elméletek híveinek célpontja, mint Joe Biden amerikai elnök és Jézus.

Forrás Fotó: Pool / Pool

Bár Musk több ígéretet tett a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, azonban mióta átvette a Twitter irányítását, egyértelműen látszik, hogy az antiszemita és rasszista emberek Kánaánban érezhetik magukat a platformon:

  • Musk feloszlatta a Twitter Bizalmi és Biztonsági Tanácsát, amelynek fő feladata az oldalon megjelenő gyűlöletbeszéd kezelése volt,
  • elküldte az app moderálásáért felelős csapatát,
  • ezenfelül pedig számos igen hírhedt neonáci tanokat és konteókat propagáló személyt visszaengedett a Twitterre, mint Nicholas Fuentes politikust, Andrew Anglint, a Daily Stormer nevű neonáci weboldal szerkesztőjét vagy Varg Vikernes-t, egy gyilkosságért elítélt neonáci zenészt.
„Várjatok, srácok, még tovább kell gyökérkednem a Twitteren.“ Forrás timesnownews.com

Szóval nem túl rózsás a helyzet Musk körül, és hát azt eddig is tudva lévő volt, hogy bizonyos szituációkat a lehető legnevetségesebben kezel, az azért még rajta is túltesz, hogy amikor a VICE News megkereste a Twitter vezetőségét az antiszemita és rasszista tartalmak megnövekedése kapcsán, magától Elontól jött a válasz, ami ennyiből állt: 💩. Egy darab kaki emoji automatikus válasznak beállítva. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Pogány Induló, Little Simz, Kanye West és Ty Dolla $ign a heti megjelenések között Playback Péntek: Pogány Induló, Little Simz, Kanye West és Ty Dolla $ign a heti megjelenések között 2024.2.9 18:14

VICE News újabb megkeresésére egyébként ismételten csak egy darab kaki érkezett, amivel azért nem sokra megy az ember. Jó látni, hogy ilyen felelősségteljes kezek között van a világ egyik legnagyobb site-ja.