A cikk a Converse Magyarország támogatásával készült.
2023.3.24 13:23
Olvasási idő 3:54
Szécsi Krisztián

És az megvan, hogy a Converse ezúttal magyar zenészekkel kollaborál? Nem is akárkikkel!

És az megvan, hogy a Converse ezúttal magyar zenészekkel kollaborál? Nem is akárkikkel!
Forrás Matt Cardy / Stringer
DIVAT CONVERSE MAGYAR ZENE MAGYARORSZÁG SNEAKER

Kid Cudi, Frank Ocean, Paloma Faith és Pharrell után a csillagszimbólumáról ismert márka most a magyar zenei szcéna feltörekvő tehetségeivel dolgozik együtt.

Manapság nem is tudnánk talán olyan divatmárkát mondani, akik így vagy úgy, de ne próbálkoztak volna egy-egy kollekciójukban megjeleníteni a zenei világ legnagyobb alakjai közül néhányat. Britney Spears, Justin Bieber, Nirvana és a Beatles egykori tagjai – könnyen megeshet, hogy piacokat és plázákat cirkálva összetalálkozhatunk ezekkel a zenei géniuszok arcával díszített pólókkal, pulcsikkal, nadrágokkal, de még bölcsész tote bagekkel is. Nyilván mindenki szereti a kedvencét testén hordani, büszkén hirdetve zenei ízlésének kiválóságát, ám eddig valahogy egy brandnek sem jutott eszébe túltekinteni a nyomott minták nyújtotta lehetőségeken, amelyek amúgy is két mosás után végleg teljesen kikopnak.
Na, ekkor jött a Converse és bebizonyította, hogy a divat képes beállni úgy a zenészek mögé, hogy nem csak teli pakolják arcukkal termékeiket.

A csillagos sneakermárka történetében már több ízben is együttműködött a legmenőbb bandákkal és zenészekkel. Ám az ikonikus UK-zászlós The Who zenekar inspirálta vagy az AC/DC Angus Youngjával kivarrt magasszárú piros cipőjükön túl a Converse tényleg megértette, hogy a brand akkor válik valóban hitelessé a zenei kollaborációk terén, ha engedi, hogy a zenészek azt csinálják, amihez értenek: zenét szereznek. 

Forrás Mario Tama / Staff

Hazánkban talán kevésbé ismeretes, de a márka már több mint egy évtizede újra és újra elindítja Three Artists One Song projektjét, melynek keretén belül – ahogy a cím is sejteti – a zenei műfajok legnagyobb ágyúit összeverbuválva támogatja három művész munkáját egy dal elkészítésében, amelyhez időről időre egy klip is társul. Meglepő, de ezek a videók nem a szokásos torkon lenyomós, orrvérzésig a brand termékeit propagálós alkotások, hanem minden esetben a szerzemény hangulatához idomuló látványvilággal rendelkeznek. 

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2 nappal ezelőtt

Mivel első alkalommal van példa arra, hogy a világhírű sneakermárka a magyar zenei világ feltörekvő tehetségeivel kollaborál, a REFRESHER Magyarország úgy döntött, hogy összeszedi nektek a szerkesztőség kedvenc zenei csillagos projektjeit. A cikk végén pedig kiderül, hogy melyik magyar zenész hangjára fogjuk rázni a surranóban.

Paloma Faith, Graham Coxon (of Blur), and Bill Ryder-Jones: DESIRE

A 2011-es brit zenészeket átölelő együttműködés nagyban épített a hazánkban főként TikTok-ról ismert Paloma Faith reszelős hangjára, ám az igazán dögös és szexi szám Miss Faithen túl a Blur-ből ismert énekes-dalszerző Graham Coxon és Bill Ryder-Jones jóvoltából a gitárriffjeivel lesz teljes. Az arcot pirító szólók, a jazzkürtös kontraszttal mintha csak egy Tarantino-film betétdalaként szolgáltatnának. Ezt pedig csak még jobban megspékeli a klip helyszínéül szolgáló sivatagi set. 10/10!

 

Frank Ocean, Mick Jones and Paul Simonon (of the Clash), and Diplo: HERO

Frank Ocean, a Clash és Diplo? Az ember nehezen hiszi el, hogy egy ilyen random társaság bármiféleképpen is működhetne zeneileg. Viszont képzeljétek: működik!

A jó kis oldies hangulatra felhúzott számot Diplo a 2010-es éveket idéző wraps-ekkel és más zenei effektekkel díszíti fel, előkészítve a dalt, hogy végül a West Los Angeles-i gyermekkórus szólamában fusson ki. Komolyan, annyira random ez a szám, viszont piszok nagy bűn, hogy csupán 2:45 percig tart.

Santogold, Julian Casablancas & Pharrell: My Drive Thru

Three Artists One Song együttműködés a Converse 100. évfordulójának megünneplésével indult útnak, melynek első szerzeménye az indie irányzatokból ismert Santigold (korábban Santogold), az alter rock ikonikus Julian Casablancas és a világhírű producer, Pharrell Williams gondozásában készült. Pharrell védjegyeként ismert gyermekiessége és Santigold érett vokálja zseniálisan harmonizál Julian Casablancas által képviselt szokásos zenei ámokfutást. Ez a kollaboráció azontúl, hogy ténylegesen a legelső a márka történetében, azért is kiemelkedő, mert mindenki a saját stílusának megfelelően, szinte természetes amplitúdóval ragyog. Igazi időtálló dal!

Kid Cudi, Rostam Batmanglij (from Vampire Weekend), and Best Coast: All Summer

Sajnos szomorú látni, hogy a három zenész 2023-ra mondhatni megroppant saját tehetsége alatt, és ami egyszer a globális zenei világuralmat jelentette, az mára ívében egy hullócsillagra emlékeztet.

Ám ez mit sem változtat a tényen, hogy 2010-ben, amikor a szám íródott, valóban koruk legmeghatározóbb művészeinek számítottak. Cudi hozta a szokásos hiperlaza flow-ját (kár, hogy ezt azóta sem tudta megugrani), az amerikai rock duó, a Best Coast Bethany Cosentinója refrénje minden tekintetben ütős, a Vampire Weekend Rostam Batmanglija ellenben kicsit erőszakosabban is harcolhatott volna a reflektorfényért, mert igencsak elnyomták előadótársai.

 

Matt and Kim, Soulja Boy, and Andrew W.K.: I’m a Goner

Akárcsak a fentebbi Frank Ocean-Clash-Diplo trió, Matt and Kim, Soulja Boy és Andrew W.K. együttműködése is igencsak megkérdőjelezhetőnek tűnik. Ám ha a zenei sokféleség még kételyeket is ébresztene bennünk, bízzunk a művészek szakmaiságában!

A dal leginkább az indie ikonikus párosára, Matt and Kimre épít, de mit sem érne az I'm a Goner Soulja Boy ritmikus flow-ja nélkül, meg hát azért el kell ismerni, hogy marha vicces látni a rockert Andrew W.K.-t, amint egy hullaházban próbál bulit csinálni. Mármint tényleg egy hullaházban. Egy könnyed, napindító sláger. Kell ennél több?

És hát Frank Ocean, Pharrell és Paloma Faith után most eljött a magyarok ideje is, hogy a világhírű sneakermárka gondozásában elkészüljön egy dal, melynek elkészítésére az üstökösként szárnyaló Kristoaf-ot, Doór-t, Stephany Boatengot és Daniel Moritzot kérte fel a Converse Magyarország.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Converse (@conversemagyarorszag) által megosztott bejegyzés

Úgy tűnik, nemrég megjelent műhely című lemezének megjelenése után sem lehet kristoaf-ot kicsalogatni a stúdióból. A fiatal, de pofátlanul tehetséges énekes, ki dalaiban mesterien keveri az igazi lírai szövegeket a sötétebb melódiákkal, ezúttal Doór, azaz Doór Matyi mentorálásával készítette el a dalt, aki többek között olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Beton.Hofi és Brenka.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Converse (@conversemagyarorszag) által megosztott bejegyzés

Aki kicsit is otthonosabban mozog a pesti éjszakában, már biztosan láthatta villogó kétsoros görin elsuhanni Stephany Boatengot, aki nem csupán a fővárosi Skate Jam Budapest ikonikus alakja, de egyben egyik főszervezője is. A lányról technikás trükkjein túl azonban kevesen tudják, hogy kiválóan zongorázik, mely tudását azonban most a Converse-nek köszönhetően megcsillogtathatta zenésztársai mellett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Converse (@conversemagyarorszag) által megosztott bejegyzés

Ballroom dance vagy DJ szett – Daniel Moritz ugyanolyan otthonosan mozog keverőpult magaslatában, mint a táncparketten. A fiatal művész már többször is biztosította közönségét zenei kreativitásáról, legutóbb erre a 2022-es Szigeten került sor, ahol a rendkívül népszerű Magic Mirror sátorban több száz fesztiválozó előtt játszhatott. Érdemes figyelemmel követni, hogy mikor és hol játszik Dani, mert ahol megjelenik bakelitjeivel, ott hamar komoly sould outok várhatók.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Converse (@conversemagyarorszag) által megosztott bejegyzés

Az általuk írt közös dalt most a Converse Magyarország gondozásában már meg is tekinhetitek. Nekünk instant dallamtapadásunk lett kristoaf dögös szólamaitól, Stephany fürge ujjaitól és Dani zseniális keveréseitől. Mutatjuk!