2023.3.21 14:39
Olvasási idő 1:00
Kovács M. Dávid

David Lynch újabb klasszikusa tér vissza a mozikba tavasszal

FILMEK + SOROZATOK DAVID LYNCH FILMEK MOZI PROGRAMAJÁNLÓ

Március végétől újra nagyvásznon láthatjuk Nicolas Cage ikonikus kígyóbőr kabátját. Az Arany Pálma-díjas "Veszett a világ" több mint három évtizeddel a magyar bemutatója után digitálisan felújítva kerül mozikba.

Az elefántember után David Lynch egy újabb klasszikusát hozza vissza a magyar mozikba a Pannónia Entertainment. A Veszett a világ március 30-tól, azaz jövő csütörtöktől, digitálisan felújítva, 4K verzióban lesz majd látható a kiválasztott mozikban – derül ki a forgalmazó oldaláról.

Nicolas Cage a David Lynch által írt és rendezett Veszett a világ forgatásán. Forrás Sunset Boulevard / Getty Images

A Kék bársony és a Mulholland Drive filmeket jegyző, illetve a Twin Peaks-univerzumot – Mark Frosttal közösen – megteremtő David Lynch 1990-es filmje a cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be, ahonnan a legjobb filmnek járó Arany Pálmát hozta el – bár a zsűri döntése erősen megosztónak bizonyult, sokakat meglepett.

A rendezőzseni Barry Gifford 1989-ben megjelent, azonos című regénye nyomán írta meg a film forgatókönyvét, majd Nicolas Cage-nek, valamint a Kék bársonyból ismert Laura Dernnek adta a két főszerepet. Rajtuk kívül Willem Dafoe, az alakításáért Oscarra jelölt Diane Ladd, a 2017-ben elhunyt Harry Dean Stanton, és a Vissza a jövőbe George McFly-jaként ismerős Crispin Glover is szerepet kapott a filmben.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe tegnap 10:37 -kor

A Filmhu emlékeztet: Lynch eredetileg csak producerként szállt volna be a projektbe, azonban a könyv elolvasása után jobban bele akart folyni a munkálatokba, azt akarta, hogy a filmváltozat azokat is meglepje, akik a papíralapú változatot már ismerik, így megváltoztatta a történet eredeti befejezését.

A Veszett a világ Magyarországra csak a cannes-i diadal után egy évvel, 1991 májusában érkezett meg, még abban az időben, amikor Nicolas Cage állandó hangja nem Józsa Imre volt. A filmben az a Schnell Ádám szólaltatta meg, aki Józsa halála után ismét szinkronizálni kezdte az amerikai színészt.

A Veszett a világ március 30-tól szinkronnal és feliratosan is elérhető lesz a kiválasztott mozikban, de csak limitált ideig.