2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Kovács M. Dávid
2023.3.16 13:13
Olvasási idő  1:06

Meghalt Jim Gordon, Eric Clapton dobosa, aki az anyja meggyilkolása miatt élete végéig börtönben ült

A Layla című sláger társszerzője egy börtönkórházban vesztette életét, ahová azt követően került, hogy megölte 71 éves édesanyját. A zenész később azt állította, egész életében hangokat hallott, de csak a gyilkosság után diagnosztizálták a skizofréniáját.

Kovács M. Dávid
2023.3.16 13:13 Olvasási idő  1:06
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

77 éves korában meghalt Jim Gordon amerikai zenész és dalszerző, aki pályája csúcsán olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Eric Clapton vagy George Harrison, írja a Variety. A hivatalos közlemény szerint a dobos hétfőn vesztette életét egy kaliforniai állami börtön egészségügyi intézményében, ahol természetes halált halt.

 

Jim Gordon, a Traffic tagjaként, azon az 1971-es koncerten, amelyne a Welcome To The Canteen című albumukat rögzítették. Forrás: Brian Cooke / Getty Images

 

A Los Angelesből származó Jim Gordon 1963-ban, 17 éves korában kezdte profi zenei karrierjét, játékát hallhattuk például a Beach Boys 1966-os, Pet Sounds című lemezén, a Byrds két évvel későbbi, The Notorious Byrd Brothers című albumán, valamint George Harrison 1970-es, All Things Must Pass című anyagán is.

1970-től tagja lett Eric Clapton mindössze egy évig létező, Derek and the Dominos nevű,  bandájának, Clapton ráadásul Gordonnal együtt jegyzi egyik legnagyobb slágerét, a Laylát – amelyet a George Harrison felesége, Pattie Boyd iránti rajongása ihletett. Gordonnak egész pontosan a dal zongorás, instrumentális második felét tulajdonítják, bár a zenekar egy másik tagja, Bobby Whitlock szerint a dobos nem maga írta ezt a részt, hanem a volt barátnőjétől, Rita Coolidge-tól vette át.

 

 

Jim Gordon ezen túlmenően olyan előadók mellett dolgozott, mint Joe Cocker, a Steely Dan, Dave Mason, Alice Cooper, Helen Reddy, Frank Zappa, Tom Waits, Johnny Rivers, Joan Baez vagy Tom Petty. A dobos viselkedése idővel azonban egyre kiszámíthatatlanabbá vált, amin a kábítószer- és alkoholfogyasztása sem segített – több partnerét, köztük Rita Coolidge-t és Renee Armand énekesnőt (akivel rövid ideig házasok voltak) is bántalmazta.

 

A zenész sorsát végül egy 1983-as eset végleg megpecsételte, amely során kalapáccsal támadt megözvegyült, 71 éves édesanyjára, akit végül egy henteskéssel halálosan megsebesített. A gyilkosságot követően azt állította, hogy egy hang utasította arra, hogy ölje meg az anyját, állítólag egész életében hangokat hallott, de csak a letartóztatása után diagnosztizálták nála a skizofréniát. Egészen haláláig börtönben maradt.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Brian Cooke / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra