2022.11.4 16:47
Olvasási idő 0:58
Szöllősi Anna

Így nézne ki a Sagrada Familia, ha több mint 100 év után megépülne

Így nézne ki a Sagrada Familia, ha több mint 100 év után megépülne
Forrás Instagram/ @studio.drift
KULTÚRA DRÓN ÉPÍTÉSZET

Utópikusan hangzik, de most mégis teljes egészében csodálhatjuk meg a Sagrada Familiát.

Az amszterdami székhelyű DRIFT stúdió munkatársaiban is felmerült a kérdés, amit valószínűleg minden Barcelonában turistáskodó ember feltett már magának: hogyan nézne ki a Sagrada Familia, ha egyszer elkészülne? Bár semmi garancia arra, hogy ezt megérjük, de a holland művészduó most elhozza nekünk az elhozhatatlant: olyan drónszoftvert fejlesztettek ki, amivel híres építészeti műemlékek valós, életnagyságú vizualizációit képesek létrehozni, így a nagyközönség megnézheti azt is, milyen lenne a Sagrada Familia, ha több mint 100 év után befejezésre kerülne.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DRIFT (@studio.drift) által megosztott bejegyzés

A DRIFT 2017-ben készítette el első performatív művészeti installációját, a „Franchise Freedom“ névre keresztelt drónshowt - emlékeztet a Design Boom. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

DRIFT (@studio.drift) által megosztott bejegyzés

2020 óta a Drone Stories és a Nova Sky Stories cégekkel együttműködve közösen használják a dróntechnológiát az építészet jövőjének újragondolására. A cél az, hogy segítsenek az építészeknek abban, hogy a jövő projektjeit fenntartható módon valósíthassák meg, és vizualizálják, hogyan is nézne ki egy-egy épület életnagyságban.

Az Antoni Gaudí által tervezett katolikus templom építése 1882-ben kezdődött, de az összetett tervek miatt a munkálatok a mai napig folynak, és igen lassan haladnak. Az épület, amit az organikus építészethez és a szecesszióhoz is sorolnak, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. 

Colosseum, teljesen másként 

A DRIFT igencsak elengedte a fantáziáját, amikor a Colosseumot a drónszoftver segítségével egy teljes körré alakította át. Nem valószínű, hogy a 72-ben épült emlékműhöz valaha is bárki komolyabban hozzányúlna, de mindenesetre izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy mennyi lehetőséget rejthet.