2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Kovács M. Dávid
2023.3.2 14:50
Olvasási idő  1:10

Hétvégétől ingyen nézhetünk egy külföldön is több díjjal jutalmazott magyar animációs sorozatot

A Magyar népmeséken és a Vízipók-csodapókon dolgozó kecskeméti rajzfilmstúdió Cigánymesék című sorozata izgalmasan mutatja be a romák hagyományait. Az első rész szombattól lesz látható, majd hetente kerülnek fel az újabb epizódok.

Kovács M. Dávid
2023.3.2 14:50 Olvasási idő  1:10
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Márciustól ingyenesen nézhető a kecskeméti rajzfilmstúdió egyedi, 3D technikával készített sorozata, a 13 részes Cigánymesék. Az első epizód szombattól lesz látható a stúdió Youtube-csatornáján, majd minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat.

 

Márciustól ingyenesen nézhetővé teszi a Kecskemétfilm Kft. a Cigánymesék sorozatot Forrás: Kecskemétfilm Kft.

 

A sorozatot a kecskeméti rajzfilmstúdió egyik alapítója, Horváth Mária rendező és művészeti vezető indította útjára. „A mesék az élet teljességéről, hűségről, szerelemről, vándorlásról, a cigányok eredettörténetéről, a humorukról, a család és az anya fontos szerepéről szólnak.

 

Átjárja őket a cigány lélek gazdagsága, miközben bemutatnak egy-egy elfeledett szakmát: a kosárfonást, a teknővájást, a jóslást, a vályogvetést vagy akár a kovácsmesterséget.

 

A sorozatban tündér- és eredetmesék mellett szerelmes, csodás, tanulságos és hétköznapi történetek is láthatóak“ – írják a Kecskemétfilm Kft. közleményében a Cigánymesék című produkcióról.

A sorozat rendezői Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László és Tóth-Pócs Roland, a történeteket pedig Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre.

 

A mesélő Nyakó Júlia, a zeneszerző Oláh József, a Parno Graszt vezetője volt, a képi inspirációt pedig a beás cigány családból származó Orsós Teréz naiv festményei adták. Az alkotók célja, hogy „e gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, s ezzel hozzájáruljanak a világ sokszínűségének elfogadásához“.

 

A sorozat epizódjai számos díjat nyertek szerte a világon, például 2015-ben a Cartoons on the Bay-en Olaszországban, 2016-ban és 2017-ben a Nemzetközi Népismereti Filmszemlén Romániában, 2019-ben a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, 2020-ban a Hét Domb Filmfesztiválon, 2021-ben a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, 2022-ben pedig Szlovéniában, a Zebra Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

 

 

A közlemény kitér arra is, hogy az alkotók már dolgoznak a második szérián, amely a tervek szerint jövőre készül el. A már 51 éves múltra tekintő Kecskemétfilm Kft. olyan rajzfilmeket készített, mint a Magyar népmesék sorozat vagy a legendás Vízipók-csodapók. A kecskeméti műhelyben készült nemzetközi produkciókat három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: sajtóközlemény / MTI Thumbnail:  Kecskemétfilm Kft.
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra