2023.3.2 14:50
Olvasási idő 1:10
Kovács M. Dávid

Hétvégétől ingyen nézhetünk egy külföldön is több díjjal jutalmazott magyar animációs sorozatot

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM RAJZFILM SOROZATOK

A Magyar népmeséken és a Vízipók-csodapókon dolgozó kecskeméti rajzfilmstúdió Cigánymesék című sorozata izgalmasan mutatja be a romák hagyományait. Az első rész szombattól lesz látható, majd hetente kerülnek fel az újabb epizódok.

Márciustól ingyenesen nézhető a kecskeméti rajzfilmstúdió egyedi, 3D technikával készített sorozata, a 13 részes Cigánymesék. Az első epizód szombattól lesz látható a stúdió Youtube-csatornáján, majd minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat.

Márciustól ingyenesen nézhetővé teszi a Kecskemétfilm Kft. a Cigánymesék sorozatot Forrás Kecskemétfilm Kft.

A sorozatot a kecskeméti rajzfilmstúdió egyik alapítója, Horváth Mária rendező és művészeti vezető indította útjára. „A mesék az élet teljességéről, hűségről, szerelemről, vándorlásról, a cigányok eredettörténetéről, a humorukról, a család és az anya fontos szerepéről szólnak.

Átjárja őket a cigány lélek gazdagsága, miközben bemutatnak egy-egy elfeledett szakmát: a kosárfonást, a teknővájást, a jóslást, a vályogvetést vagy akár a kovácsmesterséget.

A sorozatban tündér- és eredetmesék mellett szerelmes, csodás, tanulságos és hétköznapi történetek is láthatóak“ – írják a Kecskemétfilm Kft. közleményében a Cigánymesék című produkcióról.

Kiemelt tartalom
A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont 2024.3.17 10:29

A sorozat rendezői Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László és Tóth-Pócs Roland, a történeteket pedig Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre.

A mesélő Nyakó Júlia, a zeneszerző Oláh József, a Parno Graszt vezetője volt, a képi inspirációt pedig a beás cigány családból származó Orsós Teréz naiv festményei adták. Az alkotók célja, hogy „e gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, s ezzel hozzájáruljanak a világ sokszínűségének elfogadásához“.

A sorozat epizódjai számos díjat nyertek szerte a világon, például 2015-ben a Cartoons on the Bay-en Olaszországban, 2016-ban és 2017-ben a Nemzetközi Népismereti Filmszemlén Romániában, 2019-ben a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, 2020-ban a Hét Domb Filmfesztiválon, 2021-ben a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, 2022-ben pedig Szlovéniában, a Zebra Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A közlemény kitér arra is, hogy az alkotók már dolgoznak a második szérián, amely a tervek szerint jövőre készül el. A már 51 éves múltra tekintő Kecskemétfilm Kft. olyan rajzfilmeket készített, mint a Magyar népmesék sorozat vagy a legendás Vízipók-csodapók. A kecskeméti műhelyben készült nemzetközi produkciókat három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi.