2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Szöllősi Anna
2023.2.28 12:52
Olvasási idő  0:53

Meghalt a Disney leglojálisabb dolgozója, aki 70(!) éven át tevékenykedett a cégnél

A Disney közleménye szerint Burny Mattinson rövid, súlyos betegséget követően hunyt el.

Szöllősi Anna
2023.2.28 12:52 Olvasási idő  0:53
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Burny Mattinson rendező, animátor és producer dolgozott A dzsungel könyvén, a Macskarisztokratákon és a 101 kiskutyán, és ő rendezte többek közt a Basil, a híres egérdetektívet és a Mickey egér: Karácsonyi éneket is, utóbbiért pedig még Oscarra is jelölték.

 

Mattinson kisgyerekként szeretett bele a Disney-animációkba, amikor édesanyja elvitte moziba a Pinocchióra. Ezután rajzolni kezdett, főleg Disney-karaktereket, és nagy álmává vált, hogy egyszer a cégnél dolgozzon. Egy napon az anyukája kitette őt az irodánál, ahol a fiú a biztonsági őrnek adta oda a portfólióját, ami mindenkit lenyűgözött. Mattinsont annak ellenére vették fel a stúdióba, hogy nem volt nyitott pozíció, így először a közlekedésért felelős osztályon kezdett dolgozni, majd asszisztens, később pedig animátor és rendező lett. Folyamatosan menetelt felfelé a ranglétrán, egészen 70 éven át: a férfi a Disney legendájának számított, tekintve, hogy ő állt a cég szolgálatában a valaha volt leghosszabb ideig.

 

 

Mattinson 87. éves korában bekövetkezett haláláig aktív volt, tanácsadóként és mentorként tevékenykedett a Disneynél. 2008-ban megkapta a Disney legendája címet, és idén június negyedikén tüntették volna ki hét évtizedes munkájáért. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  disney.com
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra