2023.3.25., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Szöllősi Anna
2023.2.27 16:13
Olvasási idő  2:00

Miért lájkolják az Insta-sztorijainkat kamupornósok tömegei?

Durván megszaporodtak a botok az Instagramon: az idegenektől származó követések és lájkok még akár hízelgőek is lehetnének, mondván, „milyen kedves, biztos tetszik neki a stílusunk.“ A dolog viszont inkább rémisztő, ha ez a valaki valójában nem is ember.

Szöllősi Anna
2023.2.27 16:13 Olvasási idő  2:00
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Mi az a bot, és mire használják? 

A botok az emberi viselkedést utánzó szoftverprogramok, amik automatizált, ismétlődő feladatokat hajtanak végre. Becslések szerint az internetes tevékenység körülbelül felét botok végzik, amik nyújthatnak ügyfélszolgálatot (chatbotok) vagy segíthetnek az online vásárlásban (shopbotok). Attól függően, hogyan kódolják őket, a botokat rosszindulatú, káros célokra is be lehet vetni. 

Politikai manipuláció

Politikai manipulációra például a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson használtak botokat, ahol az ifjabb Bongbong Marcos kampánya mögött álló csapat ilyen módon terjesztett téves infókat a politikus kihívójáról, így megtévesztve a közvéleményt. A Twitter több mint 300 fiókot függesztett fel akkor a vállalat manipulációra és spamre vonatkozó irányelveinek megsértése miatt.

Adathalászat

A botok adathalászatra is alkalmasak, úgy, hogy személyes információt gyűjtenek be az áldozatoktól. A kibertámadók például tavaly feltörték a Szingapúri Fogyasztóvédelmi Hatóság rendszerét, és a hivatalos szerv nevében több ezer e-mailt küldtek, amiben megpróbálták az embereket rávenni arra, hogy fizessenek.  

Lájkolta az Instasztorim, tutira nem robot! 

A botokat sokszor olyan okosnak és rafináltnak programozzák, hogy nehéz megmondani, valódi emberrel van-e dolgunk. Jól bevált taktika a figyelőrendszerek kicselezésére is, ha a botok lájkolják az Insta-sztorikat, azt a látszatot keltve, hogy létező, hiteles Instagramozók. Tehát könnyen lehet, hogy csak azért kedveli a tartalmainkat a világ másik felén „ülő“ felhasználó (vagyis finomhangolt bot), hogy életben tartsa a saját profilját. De miért jó ez bárkinek is? 

 

 

Mara Miano, az ActiveFence biztonsági cég kiberbiztonsági szakértője a VICE-nak elmondta: a botokat rendszerint harmadik féltől származó szolgáltatások kreálják, hogy automatizálni tudják a like-okat, a kommenteket és a követéseket marketingcélból. A botokat gyakran úgy kódolják, hogy egy adott demográfiai csoportot célozzanak meg, vagy, hogy csak bizonyos témákkal vagy hashtagekkel foglalkozzanak.

 

Forrás: https://theporndude.com/

 

Na de miért lájkolják kamupornósok a posztjainkat?

Mostanában szuperaktívak a „pornórobotoknak“ vagy „szexrobotoknak“ nevezett botok, amiknek a profilképe általában erotikus, női fotók. Gyakori, hogy ezek a felhasználók pornószínészeknek adják ki magukat és pornóoldalnak álcázott weboldalakra vezető linket szerepeltetnek a biójukban, ahol viszont a személyes adatok megadására csábítják a felhasználót, aki így „elérheti a kívánt tartalmat.“

Miano elmondta: eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy egy nagy, fenyegető csoport működtetné ezeket a spambotokat, vagy, hogy a támadások mintaszerűen működnének. Lehetséges, hogy a mostanában divatos pornóbotok csak rossz útra tért robotok: egy bot-hálózat bugossá, vagyis hibássá válhat, amikor azt már nem kezelik, ezért a kontrollvesztett botok úgy viselkedhetnek, mint a „céltalanul sétáló zombik.“

 

Hipotetikusan előfordulhat, hogy bűnöző manipulálja ezeket a botokat, és rosszindulatú elemeket ad hozzá a bióhoz, például adathalász linkeket

 

– mondta Miano, hozzátéve: egyáltalán nem biztos, hogy ez történik a pornórobotokkal is. 

 

Forrás: tenable.com

Mit tehetünk ellene? 

Kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlen megkereséseket azzal, ha

  • privátra állítjuk a fiókunkat, ha pedig nyilvános a profilunk, ügyeljünk rá, hogy ne osszunk meg személyes adatokat.
  • Emellett használjunk erős jelszót, alkalmazzunk többfaktoros hitelesítést, és semmiképp ne kattintsunk ismeretlen vagy gyanús forrásból származó linkre.

 

Ha zavarnak a botok, és a pornórobotoktól kapott like-ok, érdemes jelenteni a fiókat, ami segíthet felhívni az Instagram rendszerének figyelmét arra, hogy egy bottal van dolgunk.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra