2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
2023.2.22 15:57
Olvasási idő  1:16

Mi jár azért, ha jelképesen felgyújtod Vlagyimir Putyint? Börtön – a Pussy Riot ismét rács mögé kerülhet

A kollektíva alapítóját, Nágya Tolokonnyikovát egy év börtönbüntetésre ítélné az orosz bíróság. A szervezet egy másik tagját pedig már őrizetbe is vették a performansz után.

2023.2.22 15:57 Olvasási idő  1:16
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Az orosz punkbanda és performanszművészettel foglalkozó feminista kollektíva, a Pussy Riot ismét turnézott egyet az orosz sajtó címlapjain, melynek következtében minimum egy éves börtönbüntetést is kaphatnak.

 

A szervezet még múlt hónapban nyitotta meg első önálló kiállítását egy Los Angeles-i galériában, melynek központi elemét egy rövidfilm adta: 12 nőt, amint a sivatagban felgyújtják Vlagyimir Putyin tízméteres portréját, az orosz vezető „hamvai“ pedig kis fiolákba lapátolják össze. A performansz miatt most Nágya Tolokonnyikova, a művészeti és aktivista kollektíva egyik alapító tagja ellen büntetőeljárás indult.

1 / 9
Forrás: Courtesy of Pussy Riot

 

Tolokonnyikova ellen az orosz hatóságok az ország büntető törvénykönyvének 148. cikkének első része, a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jog megsértése, gyakran csak Pussy Riot-törvényként emlegetett rendelkezés alapján vizsgálatot indítottak. 

 

Az állami szervek megállapítása szerint Tolokonnyikova Putyin hamvait megjelenító közösségi médiás bejegyzései „a társadalom iránti egyértelmű tiszteletlenséget kifejező“ képeket tartalmaztak, és „a Putyin-hívők vallási érzelmeinek megsértése céljából“ osztotta meg őket a szervezet. 

„Nem félek Putyintól“ – nyilatkozta a Dazednek Nágya. „Éveket voltam börtönben, a családomat és a barátaimat többször halálosan megfenyegették, letartóztatták őket, sőt, sokat közülük meg is mérgeztek, meg is gyilkoltak. De nem állok meg, nem fogok hallgatni az igazságról. Ki kell állni ez ellen az ember ellen és mindenkivel szemben is, aki támogatja őt és ezt a törvénytelen háborút Ukrajnában.“

 

 

„Én művész vagyok. Úgy gondolom, hogy minden eszközünkkel harcolnunk kell Putyin ellen, hogy támogassuk Ukrajnát. Az én fegyverem a művészet a háborúban. Továbbra is szövetségeseket kell verbuválnunk: múzeumokat és intézményeket, akik nem félnek, és akik velünk együtt ellenállnak ennek a fasiszta népirtó embernek“ – zárta le gondolatait Nágya az üggyel kapcsolatban.

 

A hírek szerint a Pussy Riot egyik tagját, Rita Flores-t (nem először) már őrizetbe is vették az orosz hatóságok Moszkvában. Egy Tolokonnyikova által megosztott Instagram-poszt szerint Flores-nál házkutatást is tartottak, és bizonyítékként lefoglalták a telefonját és a laptopját. A kollektíva más tagjai egyébként már 2021-ben elmenekültek Oroszországból a folyamatos letartóztatások miatt, amelyek nagyrészt a rendőri brutalitás elleni és az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij támogatására szervezett tüntetésekhez kapcsolódtak.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: dazeddigital.com Thumbnail:  Rick Kern / Contributor
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra