2023.2.22 14:27
Olvasási idő 1:32
Szécsi Krisztián

Breaking news, szó szerint – úgy tűnik, Cicciolina exférje, Jeff Koons is beszállt a műtárgyrongálásba

KULTÚRA JEFF KOONS KÉPZŐMŰVÉSZET MŰVÉSZET

A műalkotást a Miamiben megrendezett Art Wynwood kortárs művészeti vásár keretein belül állították ki.

Van Gogh Napraforgókja paradicsomlevesben úszik, a Mona Lisa tortába nyomja fejét, Monet Szénaboglyák festményét pedig a művészetre éhezőknek krumplipürével illik fogyasztaniuk – a műkincsek tudatos rongálása soha nem látott szinteket öltött az elmúlt években. Bár míg a most felsorolt alkotások egytől egyig klímaaktivisták célpontjaivá váltak, fontos tudni, hogy gyakorta maguk a művészek rongálják meg tudatosan saját  remekműveiket. Banksy hírhedté vált festménydarálós esete után, most azt rebesgetik, Jeff Koons is ehhez a módszerhez nyúlt, hogy egy kis hírverést keltsen maga körül.

@yahoouk Museum visitor accidentally smashes £34,000 Jeff Koons sculpture #news#worldnews#jeffkoons#balloondog#art#museum#ohno#smash♬ original sound - Yahoo UK

A híres amerikai szobrász, aki egyébként mindenki kedvenc olasz parlamenti politikusának, a Staller Ilonaként napvilágot látott Cicciolina exférje, ikonikus Léggömkutya sorozatának egyik példánya került a reklámfogás középpontjába. A szemtanúk szerint egy műgyűjtő véletlenül meglökte a talapzatot, melyen a 15 centiméter magas, porcelánból készült kutyuska állt, az pedig így, amint a földre esett, ezernyi darabra tört szét.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

„Amikor a földre esett, olyan volt, mint amikor egy baleset bámészkodók tucatjait vonza az autópályán. Szégyen, ha ilyesmi történik, de azért ez mégis csak egy kis porcelán. Nagyon szerencsések vagyunk, ha csak ilyen tárgyak törnek el ilyen kis balesetekben, mert ezek pótolhatók” – elevenítette fel az esetet Stephen Gameson, aki egyébként felajánlotta, hogy a szilánkokért is hajlandó fizetni, mivel azok, véleménye szerint, ugyanúgy sokat érnek.

Balloon Dog (Blue) By Jeff Koons Forrás Kooness

Sokan színjátéknak vélik a szerencsétlen balesetet, hiszen már egy ideje járja a hír, hogy a művész egy új sorozattal készül előrukkolni, ebben az esetben viszont a skandalumot csupán kampányfogásnak tekinthetjük.

Egy másik elmélet szerint viszont biztosítási csalás lehet a háttérben, és a szobor nem is eredeti Koons, így viszont a múzeum kaszált - lévén, hogy a műtárgyon lévő biztosítás teljességében fedezi a porcelánkutya 15 millió forintos értékét. 

Hupsz, ez a Léggömbkutya összetört. Forrás Bel-Air Fine Art Contemporary Art Galleries

Színjáték vagy sem, szerencsés, hogy nem egy átlag civilnek kell kipengálnia az összeget, ami könnyen deficitbe vághatná az illetőt. A TikTok-videó alatt egy kommentelő jegyezte meg nagyon bölcsen az ügy kapcsán: 

„Nem számít, hogy Jeff Koons, vagy egy zacskó popcorn vagy-e. A történet végén mindannyiunkat ugyanazzal a seprűvel söpörnek fel.“

Jeff Koons egyébként a mai popkultúra egyik legikonikusabb művésze, aki a magyar származású szexszimbólumon túl olyan világsztárokkal dolgozott már együtt, mint Jay-Z vagy Lady Gaga. Az utóbbinak pont ő készítette harmadik nagylemezének, az Artpopnak az albumborítóját, melyen az énekesnő Bernini szobrai és Botticelli Vénusz születése című festményétől meginspirálva állt modellt Koons-nak.

Forrás Lady Gaga