2023.2.17 17:43
Olvasási idő 0:32
Masszi-Rigó Csilla

Spanyolország bekeményít, fizetett lesz a menstruációs szabadság

TÁRSADALOM TEST TÉMA

Nem csak erről, de még jó pár fontos társadalmi kérdésről döntött a spanyol parlament.

Fizetett szabadságra mehetnek Spanyolországban azok a nők, akik orvosi papírral tudják igazolni, hogy fájdalmas a menstruációjuk – derül ki a 444.hu cikkéből.

Fizetett menstruációs szabadság jár a spanyol nőknek. Forrás GETTY IMAGES

Spanyolországban pénteken jelentős törvénycsomagot fogadtak el, mely szerint nem csak a fentebb említett módosítás lép majd életbe, de a személyi igazolványban való változtatást is megkönnyítették azok számára, akik nemváltoztatáson estek/esnek át.

Mostantól már nem kell orvosi igazolást felmutatni a nemi diszfóriáról, valamint hormonkezelése sem lesz szükség, elég lesz csak benyújtani egy kérvényt, az iratok módisítására pedig 3-4 hónapon belül sor kerül. 12-13 éveseknél bírói, 14-15 éveseknél pedig szülői jóváhagyásra lesz szükség a dokumentumok megváltoztatásának kérvényezéséhez.

Mindemellett ingyenesen elérhetővé teszik a menstruációs eszközöket és fogamzásgátló tablettákat a középiskolákban, a 16-17 éves lányok pedig már szülői hozzájárulás nélkül is kérhetnek abortuszt.

Az új szabályok 191-60 arányban mentek át a törvényhozáson. A spanyolországi reformokról korábban részletesebben is írtunk.