2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.17 17:43
Olvasási idő  0:32

Spanyolország bekeményít, fizetett lesz a menstruációs szabadság

Nem csak erről, de még jó pár fontos társadalmi kérdésről döntött a spanyol parlament.

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.17 17:43 Olvasási idő  0:32
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Fizetett szabadságra mehetnek Spanyolországban azok a nők, akik orvosi papírral tudják igazolni, hogy fájdalmas a menstruációjuk – derül ki a 444.hu cikkéből.

 

Fizetett menstruációs szabadság jár a spanyol nőknek. Forrás: GETTY IMAGES

 

Spanyolországban pénteken jelentős törvénycsomagot fogadtak el, mely szerint nem csak a fentebb említett módosítás lép majd életbe, de a személyi igazolványban való változtatást is megkönnyítették azok számára, akik nemváltoztatáson estek/esnek át.

 

Mostantól már nem kell orvosi igazolást felmutatni a nemi diszfóriáról, valamint hormonkezelése sem lesz szükség, elég lesz csak benyújtani egy kérvényt, az iratok módisítására pedig 3-4 hónapon belül sor kerül. 12-13 éveseknél bírói, 14-15 éveseknél pedig szülői jóváhagyásra lesz szükség a dokumentumok megváltoztatásának kérvényezéséhez.

Mindemellett ingyenesen elérhetővé teszik a menstruációs eszközöket és fogamzásgátló tablettákat a középiskolákban, a 16-17 éves lányok pedig már szülői hozzájárulás nélkül is kérhetnek abortuszt.

 

Az új szabályok 191-60 arányban mentek át a törvényhozáson. A spanyolországi reformokról korábban részletesebben is írtunk.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 444.hu Thumbnail:  GETTY IMAGES
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra