2023.2.18 9:39
Olvasási idő 3:02
Maier Péter

Alig nőtt egy méter magasra, mégis férjek hada volt féltékeny rá – Charles Sherwood Stratton legendás élete

Alig nőtt egy méter magasra, mégis férjek hada volt féltékeny rá – Charles Sherwood Stratton legendás élete
Forrás Wikimedia Commons/Mathew Brady Studio/free to use
TÁRSADALOM LEGENDÁK TÖRTÉNELEM TÖRTÉNETEK

Igen nagy forma volt, pedig méretben sosem nőtt akkorára, mint az átlagemberek.

A 19. században élt egy férfi, aki sosem nőtt nagyobbra egy méternél, de ez nem állította meg abban, hogy sikeres életet éljen. Először cirkuszi előadóként, később üzletemberként tevékenykedett, karrierje során imádták a nők, és nem kellett lemondjon sem a borról, sem a lakomákról, sem a dohányzásról. Ő volt Charles Sherwood Stratton, azaz Tom Thumb tábornok.

Megállt a növekedésben

Ahogy a cseh REFRESHER írja, Charles Stratton 1838. január 4-én született a Connecticut állambeli Bridgeportban. A szülei közepesen magas embereknek számítottak, a kis Charles pedig viszonylag nagy, 4,3 kilós baba volt. Élete első hat hónapjában teljesen normálisan nőtt, ám fél évesen megállt. Első születésnapjára 64 centisre nőtt és 6,8 kilót nyomott, úgyhogy aggódó szülei elvitték kivizsgálásra, az orvos pedig elmondta nekik, a kisfiú valószínűleg sosem éri el a korának megfelelő magasságot. 

Stratton 10 éves korában Forrás Wikipedia

Ötéves korára Charles csak két és fél centivel nőtt. Kis termete mellett azonban egészséges gyermek volt, szimmetrikus, teljesen jól funkcionáló testtel. A fiú, akinek egyébként több, átlagos méretű testvére is volt, boldog életet élhetett.

Tom Thumb tábornok, akiért sorban álltak a nők 

1842 telén Charles szülővárosában járt P.T. Barnum, aki egy legendás freak show-szerű cirkuszt vezetett. Barnum hallott a szokatlanul alacsony fiúról, így úgy döntött, megkeresi. Ezt követően a szárnya alá vette, pantomimra, éneklésre és táncra tanította, majd a mindössze öt éves Charles-t magával vitte országjáró turnéjára. Charles Stratton egyébként Tum Thumb tábornok álnéven lépett fel, olykor Bonaparte Napóleonnak, máskor Ámornak öltözve, ezekkel pedig hatalmas sikert aratott.

Kiemelt tartalom
Az ágyak evolúciója, avagy min aludtak régen az emberek? Az ágyak evolúciója, avagy min aludtak régen az emberek? 2024.6.3 17:13

Barnum Európába is elvitte, Charles pedig nemzetközi hírességgé vált, kétszer is megjelent Viktória királynő előtt, találkozott a későbbi VII. Edward királlyal, és bárhová is ment, imádták, a pénz és a siker meg csak ömlött úgy, ahogy kevés előadóművésznek akkoriban.

De nem csak a királyi udvart, hanem a nőket is elbűvölte Tom Thumb tábornok, a nők sorban álltak hozzá az utcán, remélve, hogy ölelést vagy csókot kapnak. Korabeli feljegyzések szerint a férjek „megőrültek a féltékenységtől“, hiszen Charles mágnesként vonzotta az ellenkező nemet.

Végül egy Lavinia Warren nevű hölgy mellett állapodott meg 1863-ban, aki hozzá hasonlóan kis termetű volt. Az esküvőjükön állítólag 10 000 vendég vett részt, és a házaspárt még Lincoln elnök is fogadta a Fehér Házban. 

Igaz, hogy kicsik vagyunk, de Isten ilyennek teremtett minket, és tökéletesek vagyunk úgy, ahogy. Egyszerűen csak egy férfi és egy nő vagyunk, hasonló szenvedélyekkel és gyengeségekkel, mint te és más halandók

 – kommentálta Charles az akkori nagy médiaérdeklődést.

Charles Stratton esküvője, (jobbra) mellette a felesége Lavinia, a nő huga, illetve (balra) George Washington Morrison Nutt (Commodore Nutt), Charles egyik "kollégája" Forrás Wikipedia

Kamugyerekkel lépett fel, mert velük bármit el lehet adni? Nem biztos

P.T. Barnum az esküvő körüli felhajtás után jött rá, hogy Charles és Lavinia családként még eladhatóbb, mint a férfi egyedül. A következő lépés így tehát a gyerek lett: állítólag elkezdett babákat bérelni kórházakból, hogy Charles velük lépjen fel a cirkuszban, amiért a tömeg megőrült.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Amikor aztán megfáradt a dolog, Barnum mindenkinek azt mondta, hogy a gyerek meghalt. Legalábbis így írta le a történetet önéletrajzi könyvében Lavinia, Charles felesége. Azonban nem egészen egyértelmű, hogy ez tényleg így történt-e. John Gannon történész ugyanis olyan dokumentumokat talált, amelyek arra engedték következtetni, hogy Charles-nak és feleségének tényleg született egy gyermeke, aki babakorában meghalt. Ez alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a Barnum-féle kamugyerek-projektet Lavinia csak azért írta le, hogy az utókor előtt elfedje az őket érő szörnyű tragédiát. Mindenesetre, ismerve az akkori állapotokat, illetve a cirkuszvezetők kizsákmányoló szokásait, nem elképzelhetetlen P.T. Barnumról, hogy a siker miatt ilyesmihez folyamodjon, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg így is történt.

Gazdagon, de fiatalon halt meg

Charles óriási vagyonra tett szert, New York gazdag részén vásárolt házat, volt jachtja, sőt, később még egy speciálisan a méreteihez alakított lakást is vásárolt Connecticutban. Egy ponton P.T. Barnumnál pénzügyi problémák ütötték fel a fejüket, és éppen az alkalmazottja, Charles tudta kifizetni az adósságait, aminek köszönhetően üzleti partnerek lettek, és többé nem kellett fellépnie a cirkuszban.

1883-ban a Milwaukee-i Newhall House Hotelben tartózkodott, amikor ott tűz ütött ki. John Gurda történész szerint az amerikai történelem egyik legszörnyűbb szállodai tűzvésze volt ez, 71 ember vesztette életét, de Charles és Lavinia megmenekültek, könnyen lehet azonban, hogy a férfi maradandó egészségügyi károkat szenvedett az eset során.

Mindössze hat hónappal a szállodatűz után, agyvérzés következtében meghalt. A mindössze 45 évesen elhunyt „sztár“ temetésén több mint 20 000 ember vett részt, köztük maga P.T. Barnum, aki egy életnagyságú szobrot helyezett Charles sírjára. Felesége még 35 évet élt, mellette nyugszik a bridgeporti Mountain Grove temetőben.

Charles Stratton sírja a Mountain Grove temetőben Forrás Wikipedia

Ma már tudjuk, miért lehetett ilyen alacsony

Akkoriban még nem tudták megmondani, mi volt a pontos oka Charles alacsony termetének. Ma ezt a genetikai rendelleneséget hipofizer törpeségnek nevezik, aminek az InforMed szerint az az oka, hogy az agyalapi mirigy nem tud megfelelő mennyiségű növekedési hormont termelni, ez pedig kórosan lassú növekedéshez és alacsonynövéshez vezet, arányos testalkattal.