2023.3.19., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2023.2.14 14:30
Olvasási idő  0:53

Egy felmérés kiderítette, hogy melyik pártok a legnépszerűbbek a magyar fiatalok között

Meglepő eredményt hozott a Medián felmérése, amely arra kereste a választ, hogy melyek a legkedveltebb politikai pártok a negyven év alatti magyarok körében.

Kovács M. Dávid
2023.2.14 14:30 Olvasási idő  0:53
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A negyven év alattiak körében a kétfarkúaké a legnépszerűbb ellenzéki párt – derült ki a Medián ezer fős mintán alapuló, telefonos felméréséből, amelynek eredményeit egy Facebook-bejegyzésben hozták nyilvánosságra.

 

A Medián egy korábbi közleménye arra világított rá, hogy 40 éves kor körül éles határvonal húzódik a szavazási szándékok tekintetében: az ennél fiatalabbak körében magas az ellenzék támogatottsága, 40 fölött viszont tarol a kormánypárt.

 

Diáktüntetés Budapesten 2022. október 14-én. A rendezvény végén a tanároknak küldött, kirúgással fenyegető leveleket egy hordóban elégették. Forrás: Farkas Norbert / 24.hu

 

„Számos olvasónk szóvá tette, hogy amikor »ellenzékről« beszélünk, olyan konstrukciót használunk, amely elfedi az egyes ellenzéki pártok közötti különbségeket, és

 

a tavalyi választási vereség, az azóta a korábbinál is kétségesebb együttműködés fényében különösen időszerűtlen.

 

Többen érdeklődtek, hogy vajon hogyan alakulnak az erőviszonyok, ha külön-külön nézzük meg az ellenzéki pártok támogatottságát“ – írják.

 

Az említett felmérésből az derült ki, hogy a fiatalok körében a Kétfarkú Kutya Párt vezeti az ellenzéki mezőnyt, 3 százalékponttal megelőzve a Momentumot, és mindössze ugyanennyivel lemaradva a Fidesz-KDNP-től.

 

 

A számok egyértelműen megmutatják, hogy a negyven felettieknél sokkal kisebb az ellenzéki pártok támogatottsága – ennek a korosztálynak az abszolút többsége a kormánypárttal szimpatizál –, ebben a körben a DK a viszonylag legkedveltebb.

A 24.hu közben emlékeztet: a Republikon Intézet nemrég 18 és 29 év között vizsgálta a pártpereferenciákat, és arra jutott, hogy a Fidesz ugyan a legerősebb (33%) a fiatalok körében, de nincs többsége, a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága (46%) jóval nagyobb. Abban a korosztályban a kétfarkúaknál 12 százalékot mértek.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Farkas Norbert / 24.hu
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra