2023.2.14 14:30
Olvasási idő 0:53
Kovács M. Dávid

Egy felmérés kiderítette, hogy melyik pártok a legnépszerűbbek a magyar fiatalok között

KÖZÉLET MAGYARORSZÁG POLITIKA

Meglepő eredményt hozott a Medián felmérése, amely arra kereste a választ, hogy melyek a legkedveltebb politikai pártok a negyven év alatti magyarok körében.

A negyven év alattiak körében a kétfarkúaké a legnépszerűbb ellenzéki párt – derült ki a Medián ezer fős mintán alapuló, telefonos felméréséből, amelynek eredményeit egy Facebook-bejegyzésben hozták nyilvánosságra.

A Medián egy korábbi közleménye arra világított rá, hogy 40 éves kor körül éles határvonal húzódik a szavazási szándékok tekintetében: az ennél fiatalabbak körében magas az ellenzék támogatottsága, 40 fölött viszont tarol a kormánypárt.

Diáktüntetés Budapesten 2022. október 14-én. A rendezvény végén a tanároknak küldött, kirúgással fenyegető leveleket egy hordóban elégették. Forrás Farkas Norbert / 24.hu

„Számos olvasónk szóvá tette, hogy amikor »ellenzékről« beszélünk, olyan konstrukciót használunk, amely elfedi az egyes ellenzéki pártok közötti különbségeket, és

a tavalyi választási vereség, az azóta a korábbinál is kétségesebb együttműködés fényében különösen időszerűtlen.

Többen érdeklődtek, hogy vajon hogyan alakulnak az erőviszonyok, ha külön-külön nézzük meg az ellenzéki pártok támogatottságát“ – írják.

Az említett felmérésből az derült ki, hogy a fiatalok körében a Kétfarkú Kutya Párt vezeti az ellenzéki mezőnyt, 3 százalékponttal megelőzve a Momentumot, és mindössze ugyanennyivel lemaradva a Fidesz-KDNP-től.

A számok egyértelműen megmutatják, hogy a negyven felettieknél sokkal kisebb az ellenzéki pártok támogatottsága – ennek a korosztálynak az abszolút többsége a kormánypárttal szimpatizál –, ebben a körben a DK a viszonylag legkedveltebb.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

A 24.hu közben emlékeztet: a Republikon Intézet nemrég 18 és 29 év között vizsgálta a pártpereferenciákat, és arra jutott, hogy a Fidesz ugyan a legerősebb (33%) a fiatalok körében, de nincs többsége, a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága (46%) jóval nagyobb. Abban a korosztályban a kétfarkúaknál 12 százalékot mértek.