2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Design
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.10 15:56
Olvasási idő  0:48

Hatalmas rebarbarák és a végtelen finn nyár ihlette az IKEA és a Marimekko új kollekcióját

A svéd bútorgyártó cég és a finn divatmárka mesés, a hosszú éjszakába nyúló, fényes finn nyarakat hivatott megidézni.

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.10 15:56 Olvasási idő  0:48
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Közös, limitált szériás kollekciót dob piacra márciusban az IKEA és a Marimekko nevű finn divatcég. A BASTUA névre keresztelt darabokat az IKEA két tervezője, Mikael Axelsson és Henrik Preutz, valamint a Marimekko két tervezője, Maija Louekari és Sami Ruotsalainen alkották meg, a konyhai és fürdőszobai kiegészítőket, textíliákat a hosszú finn nyarak és a helyi szaunakultúra ihlették. 

 

 

A kollekció 26 darabból áll, amelyek mindegyike limitált példányszámban készül, és a nagyobb bútordaraboktól a kisebb használati tárgyakig terjed. A kollekció egyben az első alkalom, hogy az 1951-ben alapított Marimekko kizárólag egy külső márkakollaboráció számára tervezett sorozatot.

 

A Marimekko finn gyökereinek és a szaunakultúra történelmi eredetéhez való kapcsolódásának megragadása alapvető része volt a tervezési útnak és a BASTUA nyomatok megalkotásának”

 

– mondja Rebekka Bay, a Marimekko kreatív igazgatója.

 

BASTUA
BASTUA
BASTUA
BASTUA
BASTUA
1 / 5
Forrás: IKEA
BASTUA

 

A kollekcióban az északi országok közös, természetközeli elemei. A mintákon nagy, élénkszínű leveleket láthatunk, amelyeket a finn szaunaházak közelében gyakran termő rebarbara növények ihlettek, míg a lakberendezési tárgyak és bútorok az időtlen északi sziluettekből merítenek, ugyanakkor továbbra is letisztult, egyszerű formákban jelennek meg. A finn szaunák hangulata nem csak a tervezésben köszön vissza, egyes eszközök valóban hasznos elemei lehetnek a szaunáknak, így például a köntösök, a törülközők, sőt még egy-egy pad vagy akár szaunavödör is beszerezhető a márciusban megjelenő kínálatban.  

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában design
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra