2023.2.12 9:36
Olvasási idő 3:13
Maier Péter

Előrelátó fiúk, sziasztok! – Mutatjuk, milyen ruhadarabokkal nem lőhettek mellé 2023 tavaszán

Előrelátó fiúk, sziasztok! – Mutatjuk, milyen ruhadarabokkal nem lőhettek mellé 2023 tavaszán
Forrás Louis Vuitton
DIVAT LOUIS VUITTON DIVAT YVES SAINT LAURENT

A nagy divatmárkák kollekciói alapján ezek lehetnek 2023 tavaszának és nyarának legfeltűnőbb trendjei.

A high-fashion márkák bemutatták 2023-as tavaszi-nyári kollekcióikat, amelyekből a GQ segítségével le lehet szűrni a konzekvenciákat. Persze, tudjuk, hogy nem úgy mennek a dolgok, hogy ami egyik nap megjelenik a kifutón, azt másnap mindenki viseli a 7-es buszon, de vagyunk néhányan, akik legalább teoretikusan szeretik követni ezeket a trendeket, sőt, akár inspirálódni belőlük. Az meg a divatelmélet alapvetése, hogy a magasdivat megoldásai előbb-utóbb az átlagemberek trendjeivé válnak, úgyhogy nézzük meg, mit érdemes magunkkal vinni az idei év melegebb hónapjaira készült kollekciókból.

Buggyos gang viszi a prímet

Őszintén, lehet, hogy van kevésbé maníros magyar fordítás a baggy kifejezésre, mint a buggyos, de hát semmi nem adja vissza ilyen jól, mennyire széles nadrágok járják most körbe a divatvilágot. Idén tavasszal a baggy jeans a legaktuálisabb választás, ezt mutatja, hogy divatmárkák a Louis Vuittontól a JW Andersonig ilyenekkel állnak a kifutóra. Jó kis szélesre szabott farmerek, amiben úgy érzed, mintha alul nem is lenne rajtad semmi, bár abban a melegben, amire számíthatunk idén, ez nem feltétlen hátrány.

Beggy jeans LV-módraBeggy jeans LV-módraWales Bonner-szett a 2023 tavaszi kollekcióbólEgonlab-szett a 2023 tavaszi férfi kollekcióból
Galéria megtekintése
(4)

Sci-fi vibe-ok 

Talán az olyan filmek hatására, mint a Dűne vagy a Moonfall, feltűnni látszik a trend, hogy egyre több tervezőt megihletnek az űrruhák, és megjelentek a kifutókon a „galaktikus metál színű“ darabok. Az emlékezetes munkák között ott a brit tervező, Bianca Saunders dobozalakú öltönye, amely szemet gyönyörködtetően ezüstös (és nem akármilyen cipő készült hozzá), illetve az Erdem csillogó filteres, ujjatlan felsőjét se utasítanánk vissza, ha utánunk dobnák.

Bianca Saunders egyik darabja a 2023 tavaszi kollekcióbólA tavaszi Giorgio Armani-kollekció egyik darabjaSzett az Erdem 2023 tavaszi férfikollekciójából
Galéria megtekintése
(3)

Minek a póló? 

A szabadon hagyott mellkasok tavasza lesz 2023-ban, legalábbis a kifutókon látottak alapján. Amikor Kanye West öltönyben, ing vagy póló nélkül jelent meg 2 Chainz és Kesha Ward esküvőjén, akkor sokan kinevették, most azonban eltűntek ezek a stigmák, és a divat legnagyobbjai is megihletődtek. A Versace, a Fendi, a Saint Laurent vagy a Dolce Gabbana mind kiküldte modelljeit öltönyben anélkül, hogy az alatt lett volna bármi. Érdekes trend, hogy sokan az utcán is bevállalják így, és ez egyre természetesebbnek hat.

A Versace 2023-as tavaszi férfikollekciójának egy darabjaFendi – 2023 tavaszYves Saint Laurent – 2023 tavaszi kollekcióSzett a Dolce & Gabbana 2023 tavaszi bemutatójáról
Galéria megtekintése
(4)

Duplafarmer – alul-felül

Ki ne látta volna Ryan Gosling szettjétBarbie: a film forgatásáról a meccselő farmernadrággal és- mellénnyel. Véletlen egybeesés lehet, de a kifutókon óriási népszerűségnek örvendett az utóbbi hetekben a duplafarmer, azaz az egymáshoz illő, farmeranyagú nadrág és dzseki. Többek között a Prada és a Givenchy is hasonlót mutatott be, mindenképp érdemes vetni rá egy pillantást:

Duplafarmer-szett a Prada 2023-as tavaszi kollekciójábólGivenchy duplafarmer-szett ujjatlan mellénnyel és szakított nadrággalA Craig Green 2023 tavaszi kollekciójának egy darabja
Galéria megtekintése
(3)

A lila uralma

Bíbor, lila, mályva – a legtöbb ruhamárka 2023-as tavaszi kollekciójában uralkodnak ezek a színek. A Saint Laurent full fekete kollekciójában kizárólag a bíbor az egyetlen eltérő szín, a Louis Vuitton lila kétrészesen a monogram is mályvaszínű, a Giorgio Armani több árnyalatot is beépített az egyik szettjébe, a Kenzo öltönyén pedig a bordó és az ibolya egészíti ki egymást. Feltesszük, nem ez a szín, amiből a legtöbb van a ruhatáradban, de javasoljuk, hogyha legközelebb ruhát vásárolsz, próbáld ki, hogy áll a lila.

Az Yves Saint Laurent (szinte) full fekete kollekciójának egyik lila darabja A Louis Vuitton egyik szettje a 2023-as tavaszi kollekcióbólGiorgio Armani-szett, 2023 tavaszA Kenzo emlékezetes öltönye a tavaszi kollekciójukból
Galéria megtekintése
(4)

Nem rövidnadrág, hanem nagyon rövid nadrág!

Mindig megtanítják a nagyokosok, hogy egy férfi rövidnadrágja ne legyen túl hosszú vagy túl rövid, hanem pont egy kicsivel a térd fölött érjen véget. Hát... nem. Ez szimplán hülyeség. Ahogy mindent, a rövidnadrágok hosszát is az akutális korstílus határozza meg, márpedig napjainkban simán belefér, hogy p*csanadrágot hordjanak a férfiak. Sőt. A Prada vagy az Emporio Armani simán bevállalták a boxerhosszúságú rövidnadrágokat a tavaszi kollekciójukban, de lehet inspirálódni a Tiger of Sweden mindenhez illó fekete shortjából, illetve a Wales Bonner piros sportgatyájából is, amely olyan, mint amilyenben 1998-ban David Beckham edzett. Vagytok (vagyunk) páran, akik télen elhagyják a lábnapot, mert úgyse látszik, hát idén érdemes hamar elkezdeni, mert több fog látszani a combunkból, mint előtte.

Rövid bőrgatya a PradátólAz Emporio Armani nagyon rövid nadrágjaFekete rövidnadrág a Tiger of Sweden 2023-as tavaszi kollekciójábólA Wales Bonner '90-es évek fociját idéző piros rövidnadrágja
Galéria megtekintése
(4)

Mint a régi szép időkben: mindenki ujjatlanban

Az ujjatlan dzsekik, az atléták és a mellénykék óriásit mennek manapság, és ezt a legnagyobb divatmárkák is tanúsítják. A Dior, a Kenzo és a Versace egyaránt szabadon eresztette a vállakat: valahol a trikó, valahol a kötött mellény jelent meg, de abban mind egyetértettek, hogy idén tavasszal nem érdemes ragaszkodni a felsők ujjaihoz. Mutatunk néhány példát, amelyekből te is inspirálódhatsz:

A Dior 2023-as tavaszi kollekciójának ujjatlanjaA Kenzo és a kötött mellénykeVersace atléta
Galéria megtekintése
(3)

Meg egyebek

Ezeken kívül azért van még egy-ékét tendencia, amely kirajzolódik a nagy divatmárkák fashion show-iból:

  • Egyre népszerűbb a férfi viseletek között is, ha kilóg a has, bár valószínűleg a legtöbben nem fogunk az első 20+ fokos naptól haspólóban járni.
  • Újra menő a V-nyak. Bármilyen meglepő, a jó mély V-alakú kivágások visszajönnek a divatba, miután 2016-ban azt hittük, végleg elhagytuk őket.
  • Csíkos cuccok. Jó, hát a nyári csíkok mikor nincsenek divatban? 4 tavaszi szezonból egyszer maximum.
  • Volt egyszer egy vadnyugat. És most újra van! Legalábbis a mainstream divatban újra nagyon népszerűek a cowboy-kultúrát idéző darabok.
  • Bőr, minden mennyiségben. Jó, persze, manapság már azért nem illik „igazi“ bőrt hordani, de a jóminőségű vegán bőr dzsekik, nadrágok újra nem számítanak cikinek. Persze, van, aki az utóbbi fél évtizedben sem gondolta annak, de őket inkább hagyjuk.
  • Újra színes a világ? A világjárvány idején, a klubok bezárásakor kicsit visszaszorultak a rikítóan színes darabok, de mostanra újra hatni kezdett a dopamin, és úgy tűnik, ez a nagy divatmárkák tervezőire is igaz.
Hasmutogatós Louis Vuitton-szett, nagyon 2023Dolce & Gabbana szett a V-nyakú felsővel – 2023 tavasz/nyárCsíkos Emporio Armani-szett 2023-banA Wales Bonner 2023-as kollekciójának több darabján is feltűnik a western-inspiráció
Galéria megtekintése
(6)