2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
2023.1.28 17:03
Olvasási idő  0:39

Cseh elnökválasztás: Petr Pavel nagy fölénnyel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023.1.28 17:03 Olvasási idő  0:39
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Petr Pavel megkapta a voksok mintegy 58 százalékát, míg Andrej Babis volt kormányfő 42 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent.

 

Petr Pavel Forrás: GETTY IMAGES

 

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez.

 

Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött - jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban. "Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba" - tudatta Petr Pavel.

 

A részvétel magas, 70 százalékos volt, magasabb, mint az első fordulóban. Pénteken, a voksolás első napján átlagban 40-50 százalék között mozgott a részvétel, sőt számos helyen az ötven százalékot is meghaladta – írja az Euronews.

 

Pavel győzelmét a demokrácia és a nyugati elköteleződés melletti kiállásként értékelték az első elemzések, míg a milliárdos oligarcha Babišt az orbánizmus cseh bevezetésének szándékával vádolták meg politikai ellenfelei.

 

Orbán többször kiállt Babis mellett, ám a vereség azt jelenti, hogy a cseh elnöki hivatalból sem számíthat a magyar kormány ideológiai támogatásra.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI/24.hu Thumbnail:  GETTY IMAGES
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra