2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Kovács M. Dávid
2023.1.26 13:02
Olvasási idő  1:39

Szorul a hurok a TikTok körül az EU-ban, egy uniós biztos már a betiltással fenyegetőzik

A fiatalabb közönséggel nagyobb felelősség is jár az uniós biztosok szerint, akik most bekeményítettek a kínai platformmal szemben. Közben a magyar médiahatóság is aggasztónak nevezte a TikTok-jelenséget.

Kovács M. Dávid
2023.1.26 13:02 Olvasási idő  1:39
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Amennyiben nem képes cenzúrázni a problémásnak vélt tartalmakat, kitilthatják a TikTokot az Európai Unió országaiból – figyelmeztetett nemrég Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

 

Breton videóhíváson keresztül tárgyalt a kínai platform vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval, akit arra szólított fel, hogy mielőbb mutassa be „nemcsak az erőfeszítéseket, hanem azok eredményeit is”. Az uniós biztos álláspontja szerint európai fiatalok millióit elérő platformként a TikToknak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak, különösen a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabálynak.

 

 

 

Ezt a tárgyalást január 10-én egy személyes brüsszeli találkozó is megelőzte, amikor Sou Ce Csu több biztossal is eszmecserét folytatott a platform európai jövőjéről. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke ekkor azt mondta: nem szabad, hogy kétséges legyen, hogy az európai felhasználók adatai biztonságban vannak és nincsenek kiszolgáltatva harmadik országbeli hatóságok illegális hozzáférésének.

A történéseket összefoglaló Media1 hozzáteszi: jelenleg két vizsgálat is zajlik a TikTok ellen, az egyik európai felhasználók adatainak Kínába továbbítása miatt, a másik pedig a gyermekek adatainak védelmével kapcsolatban.

Mások is a bekeményítésre bátorítják az EU-t

Közben a szabad piaccal foglalkozó nemzetközi lobbiszervezet, a Consumer Choice Center kedden az Európai Unió döntéshozóinak címzett állásfoglalásában azt írta, hogy eljött az ideje annak, hogy az EU is fokozza a TikTokkal kapcsolatos intézkedéseit

 

mielőtt ez túl késő volna.

 

A lobbiszervezet a dokumentumban aggodalmának adott hangot az alkalmazás egyre növekvő számú kiszolgáltatott felhasználója miatt az Európai Unióban, utalva a Kínai Kommunista Párt jelenlétére az óriáscégben.

Itthon sem nézik jó szemmel a TikTok hódítását

Hétfőn a magyar médiahatóság is aggasztónak nevezte a platform hazai népszerűségét a fiatalok körében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy kutatás eredményeit ismertetve foglalt állást az ügyben.

 

A tavaly ősszel végzett kutatás eredményei alapján a gyerekek jelentős része a felső tagozatba lépve kapja meg élete első okostelefonját, a 10-15 évesek között pedig egyenesen virágzik a közösségi média.

 

Ebben a korosztályban három gyerekből ketten fent vannak a Facebookon, de erős a TikTok-jelenlét is: minden második-harmadik gyerek tiktokozik – állapították meg az MTI által szemlézett közlemény szerint.

 

A felsősök szüleinek 17 százaléka számolt be arról, hogy gyermekeik internetes zaklatásnak is ki vannak téve, tizedük pedig azt is elmondta, hogy gyermekük jelszavát ellopták vagy profilját feltörték.

 

„Aggasztó, hogy már tízévesen több órát tiktokoznak a gyerekek“ – írta az NMHH.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: media1.hu Thumbnail:  wagnerokasaki / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra