2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Masszi-Rigó Csilla
2023.1.23 10:50
Olvasási idő  1:16

Elkezdődött az év első, egy héten át tartó pedagógussztrájkja

Az egyhetes sztrájkot január 31-én szolidaritási nap zárja majd.

Masszi-Rigó Csilla
2023.1.23 10:50 Olvasási idő  1:16
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Egyhetes egységes sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége január 23-tól, melyhez a Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott. Ahogy az a  Telex.hu cikkéből kiderül, az év első sztrájkjának egyik követelése a tanárok kirágásának határidejét módosító rendelet visszavonása is. 

 

A pedagógusok azért január 23-át választották az országos sztrájk kezdetének időpontjául, mert az azt megelőző hétvégén zajlottak le a középiskolai felvételi vizsgák is, így az akció nem akadályoztatja a diákok továbbtanulását. A nedolgozzingyen.hu-n a PDSZ azt írja:

 

azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon.

 

A következő napokban az iskolában dolgozó tanárok maguk döntenek arról, hogy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. A törvény által előírt feltételeket azonban biztosítani kell, így például az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el a sztrájk miatt, valamint a diákok óráinak felét meg kell tartania a pedagógusoknak. 

A 2022/23-as tanév kezdete óta 15 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, többen pedig saját maguk mondtak fel a tarthatatlan állapotok miatt. A kormány egy új rendelete szerint a tankerületeknek mostantól nem kell 15 napon belül elbocsátania azt a pedagógust, aki nem veszi fel a munkáját, a döntést egészen a tanév végéig, tehát hivatalosan augusztus 1-ig elodázhatják. 

Egyhetes sztrájk kezdődik hétfőtől. Forrás: https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/photos

 

 

Január 31-én, a hivatalos sztrájk utolsó napját a PDSZ szolidaritási napot hirdetett. Ennek keretében az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban. A dátum szimbolikus jelentőséggel is bír, ezen a napon lesz ugyanis egy éve, hogy a pedagógusok kétórás figyelmeztetéssel hívták fel a figyelmet a közoktatást érintő problémákra. A jövő hét hétfőn esedékes szolidaritási napon a szakképzésben dolgozók is kétórás sztrájkot tartanak majd, a PDSZ számukra azért hirdette meg az akciót, mert a kormány a tavalyi év folyamán nem tárgyalt a szakképzésben dolgozókkal az őket érintő  sztrájkkövetelésekről. Az illetékes szervezetek célja elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább olyan fizetésemelést kapjanak, mint a közoktatásban tevékenykedő tanárok. A sztrájkbizottság január 26-án tartja meg következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: telex.hu Thumbnail:  Szajki Bálint/ 24.hu
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra