2023.1.23 10:50
Olvasási idő 1:16
Masszi-Rigó Csilla

Elkezdődött az év első, egy héten át tartó pedagógussztrájkja

KÖZÉLET PEDAGÓGUSSZTRÁJK TANÁRTÜNTETÉS

Az egyhetes sztrájkot január 31-én szolidaritási nap zárja majd.

Egyhetes egységes sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége január 23-tól, melyhez a Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott. Ahogy az a  Telex.hu cikkéből kiderül, az év első sztrájkjának egyik követelése a tanárok kirágásának határidejét módosító rendelet visszavonása is. 

A pedagógusok azért január 23-át választották az országos sztrájk kezdetének időpontjául, mert az azt megelőző hétvégén zajlottak le a középiskolai felvételi vizsgák is, így az akció nem akadályoztatja a diákok továbbtanulását. A nedolgozzingyen.hu-n a PDSZ azt írja:

azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon.

A következő napokban az iskolában dolgozó tanárok maguk döntenek arról, hogy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. A törvény által előírt feltételeket azonban biztosítani kell, így például az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el a sztrájk miatt, valamint a diákok óráinak felét meg kell tartania a pedagógusoknak. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

A 2022/23-as tanév kezdete óta 15 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, többen pedig saját maguk mondtak fel a tarthatatlan állapotok miatt. A kormány egy új rendelete szerint a tankerületeknek mostantól nem kell 15 napon belül elbocsátania azt a pedagógust, aki nem veszi fel a munkáját, a döntést egészen a tanév végéig, tehát hivatalosan augusztus 1-ig elodázhatják. 

Egyhetes sztrájk kezdődik hétfőtől. Forrás https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/photos

Január 31-én, a hivatalos sztrájk utolsó napját a PDSZ szolidaritási napot hirdetett. Ennek keretében az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban. A dátum szimbolikus jelentőséggel is bír, ezen a napon lesz ugyanis egy éve, hogy a pedagógusok kétórás figyelmeztetéssel hívták fel a figyelmet a közoktatást érintő problémákra. A jövő hét hétfőn esedékes szolidaritási napon a szakképzésben dolgozók is kétórás sztrájkot tartanak majd, a PDSZ számukra azért hirdette meg az akciót, mert a kormány a tavalyi év folyamán nem tárgyalt a szakképzésben dolgozókkal az őket érintő  sztrájkkövetelésekről. Az illetékes szervezetek célja elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább olyan fizetésemelést kapjanak, mint a közoktatásban tevékenykedő tanárok. A sztrájkbizottság január 26-án tartja meg következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral.