2023.1.18 15:37
Olvasási idő 0:31
Szécsi Krisztián

Halottak csontjaival csencseltek a Pécsi Tudományegyetem munkatársai

KÖZÉLET EGYETEM

Alkalmanként potom 60 ezer forint ellenében a fül-orr-gégész orvosok egy kurzuson használhatták fel ezeket a csontokat fúrás gyakorlásának céljával teljes mértékben jogtalanul.

A Pécsi Tudományegyetem bonctermében hamvasztásra váró holtak koponyájából operáltak ki sziklacsontokat. A beavatkozásra a pécsi fül-orr-gége klinika korábbi igazgató professzora adott engedélyt a boncmesternek. Alkalmanként potom 60 ezer forint ellenében a fül-orr-gégész orvosok egy kurzuson használhatták fel ezeket a csontokat fúrás gyakorlásának céljával teljes mértékben jogtalanul.

„A boncmester a 2018-as év elejétől a végéig havi rendszerességgel távolított el a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően holttestekből - amelyek döntően hamvasztásra vártak - sziklacsontokat“- mondta az ATV Híradójának Páli Péter, a Tolna Vármegyei Főügyészség szóvivője.

Emberi szervek engedély nélküli eltávolítása bűncselekménynek tekintendő, még akkor is, ha holttestekről van szó. Edukatív céllal csak abban az esetben lehetett volna eltávolítani ezeket a sziklacsontokat, ha az korboncnoki vizsgálat keretein belül történik, amelyre az elhunyt még éltében, vagy utólag annak hozzátartozói engedélyt adtak volna.

Az esettel kapcsolatos tárgyalás szerdán kezdődött meg.