2023.1.17 10:37
Olvasási idő 1:19
Kovács M. Dávid

"A férfiak is sírnak" – üzeni Gaspar Noé előtt tisztelgő klipjével egy magyar zenekar

Forrás Meg egy cukorka
ZENE KLIP MAGYAR ZENE UKRAJNA

Mit éreznek a férfiak, amikor elveszítenek valakit? Gyengeség, ha nem “férfiasan” reagálnak a lelki törésekre? Ilyen kérdések ihlették a Meg Egy Cukorka legújabb, fantasztikusan jól sikerült klipjét, amit a háború elől menekült filmesek készítettek.

Az Ukrajnában dúló harcok elől menekült filmesek készítették el a Meg egy cukorka zenekar első profi videóklipjét. A Csak így című szám videóját az ukrán Kateryna Kotsiuba rendezte, aki tavaly kereste meg a zenekart, miután Magyarországon talált menedéket a háború elől.

A klip három zátonyra futott kapcsolat történetét mutatja be, pontosabban azt, ahogyan a férfi szereplők szembesülnek a múlt emlékeinek fájdalmaival. „A társadalom azt diktálja a férfiaknak, hogy viselkedjenek »férfiasan« az élet minden területén.

Mindenki megérti azt a nőt, aki sír vagy érzékeny, de egy férfitól elvárják, hogy uralkodjon az érzelmei felett és mutassa erősnek magát. A valóság azonban nagyon távol áll ezektől az elvárásoktól, ezzel pedig belső konfliktusoknak teremt helyet.

Ezért szerettem volna megmutatni a férfi érzelmeket a veszteség érzelmein keresztül, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy a férfiak is sírnak“ – mondja a feltörekvő ukrán rendező.

Kateryna Kotsiuba nem titkolt szándéka volt az is, hogy az általa jegyzett klip képi világával az Enter the Void, a Visszafordíthatatlan és az Eksztázis című filmeket jegyző Gaspar Noé munkássága előtt tisztelegjen.

Hárs Barna, a dal szerzője a dallal kapcsolatban azt mondta: „Sajnos én olyan srác vagyok, akibe belenevelték, hogy sírni ciki. Hiába tudom mai fejjel, hogy nem az, képtelen vagyok rá.

Nem is emlékszem mikor sírtam utoljára, pedig fontos lenne, hiszen ez egy szelep, amin le lehet vezetni a feszültséget. Úgy hiszem, hogy ezért kezdtem el dalokat írni, hogy valahol mégis távozhasson belőlem az, amit sírással nem engedek ki magamból.

Az erősebben sikerült dalaim születésekor azért kicsordul egy-két könnycsepp, meg szipogok kicsit. Ez is haladás. A klipben lett volna rólam sírós snitt és a forgatáson addig el is jutottam, hogy kiguruljon egy-két könnycsepp. Persze nyilván nem akkor, amikor forgott a kamera.“

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között 3 nappal ezelőtt

A rendező mellett a klip stábját is olyan fiatal filmesek alkották, akik határon túl ragadtak a háború miatt, vagy folyamatosan ingáznak Ukrajna és más országok között. Ez okozott nehézségeket is, hiszen a klipnek tavaly kellett volna megjelennie, azonban Ivan Kolpaque, a klip vágója Ukrajnából dolgozott, ahol a bombázások és a téli áramhiány meglehetősen megnehezítette a munkafolyamatokat.