2024.10.26 14:16
Olvasási idő 1:15
Szöllősi Anna

Régóta kilátásban az eltörlése, de idén még biztosan lesz óraátállítás

ÉLETMÓD ÓRAÁTÁLLÍTÁS

Minden évben megosztó a diskurzus arról, hogy az óraátállítás gyakorlata jó-e, vagy sem. Ami biztos, hogy most vasárnap még többet aludhatunk egy órával, hogy aztán cserébe már négy órakor bedepizhessünk a sötéttől.

Indul a téli időszámítás, Magyarországon október 27-én vasárnap kerül sor az óraátállításra. Az órát hajnali 3:00 órakor kell visszaállítani 2:00 órára, tehát ma éjszaka egy órával többet aludhatunk. A mutatók tekergetése miatt a napkelte és a napnyugta is egy-egy órával korábbra kerül, a szombati 07:18 és 17:37-ről 06:17, illetve 16:35-re.  

A 24.hu emlékeztet: az Európai Parlament korábban döntött a tavaszi és őszi óraátállítás eltörléséről, viszont a gyakorlati megvalósítás még várat magára. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy Magyarország a nyári vagy a téli időszámítást választja, de a kormány már jelezte, hogy előbbit támogatná.

A tömegközlekedést is érintheti 

Ha mondjuk buli közben ér minket a hajnal, érdemes kalkulálni vele, hogy az óraátállítás érintheti a vonatforgalmat, a távolsági buszok, és részben a BKK menetrendjét is. 

Az óraátállítás Budapesten csak néhány éjszakai járat közlekedésére és menetrendjére lesz hatással. A jellemzően óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekedő éjszakai járatok téli és a nyári időszámítás szerint is járnak hajnali 2 és 3 óra között, így az óraigazítás a 6-os villamos és az éjszakai autóbuszok túlnyomó többségének közlekedésére sem lesz hatással. A BKK ismertetése szerint néhány éjszakai járat csak a nyári időszámítás szerint indul el a végállomásokról, vagy csak téli időszámítás szerint közlekedik 2 és 3 óra között. A részletekről itt olvashatsz! 

A belföldi vasúti forgalomban a szombatról vasárnapra virradó éjszakán egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően ezek indulásnál megvárják az óraigazítást. Az óraátállítás belföldön a Budapest-Esztergom, a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Nyíregyháza, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Lajosmizse vonalon, valamint néhány nagyobb vidéki város között közlekedő vonat menetrendjét érinti – áll a Mávinform közleményében, ahol megjegyzik: 

a Volánbusz járatai közül az óraátállítás az Érd és Diósd térségében közlekedő 720-as és 735-ös, a Kunszentmiklósról, illetve Kiskunhalasról Budapest felé közlekedő, valamint a vonatpótlásban érintett 653-as és 1115-ös, valamint egyes helyi járatokat érinti

– írják, hozzátéve, hogy az óraigazítás a MÁV-HÉV járatainak közlekedését nem érinti.