ma 2024.10.12 13:42
Olvasási idő 0:51
Maier Péter

A Tron világát idéző, vonathoz hasonlító furgont terveznek Elon Muskék, amit robot fog majd vezetni

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK TESLA

A Tesla Robovanje utas- és áruszállításra is alkalmas lesz. Elon Musk szerint pontosan úgy fog kinézni, ahogyan a koncepciós modelleken látjuk.

A hét elején Elon Musk bemutatta a Tesla két legújabb önvezető koncepcióját. Bár az autonóm Robotaxi volt a fő attrakció, de leleplezte a Robovant is, amelynek egyelőre nincs gyártási dátuma.

A Robovan Musk ígérete szerint akár húsz embernek is helyet adhat, és átalakítható kereskedelmi vagy személyes célú áruszállításra. A Tesla-vezér állítása szerint a Robovan ugyanúgy fog megépülni, ahogy a tervrajzokon látszik. „Meg fogjuk csinálni, és így fog kinézni” – mondta a csak meghívottakból álló tömegnek. Bár a nevében benne van a „furgon”, a kenyérpirító alakú jármű art-decós hatású dizájnja buszra vagy vonatra hasonlít. A Robotaxihoz hasonlóan a Robovanben sem lesz kormánykerék vagy pedál. Robot vezeti majd a járművet, ami az utasok maximális kényelmét lövi be célul.

A Robovan belsejében több üléssor lehet egymással szemben. Az utastér két végén falra szerelt kijelzők is vannak, az egyik oldalon pedig egy tolóajtó nyílik, míg a tető mentén két üveglapból álló szárny fut végig. Musk elmondta, hogy a Robovan testre szabható, és könnyen átalakítható különböző felhasználási célokra. Bár a Tesla nem erősítette meg, hogy a gyártás mikor kezdődik, legkorábban 2027-re várható. A tervek szerint a Full Self-Driving (FSD) szoftverének felügyelet nélküli változata működteti majd mind a Robotaxit, mind a Robovant.

Tesla Robovan
Tesla Robovan Forrás Tesla