ma 2024.10.8 10:21
Olvasási idő 1:30
Masszi-Rigó Csilla

Mesterségesen megalkotott randiguruval segíthet rátalálni a szerelemre az egyik legismertebb randiapp

ÉLETMÓD GRINDR LMBTQ RANDIOLDAL RANDIZÁS

A Grindr egyelőre csak teszteli a Wingman névre keresztelt funkciót, amely a mesterséges intelligencia segítségével adhat tippeket a randizáshoz.

Ámorként segít megtalálni a szerelmet a mesterséges intelligencia, legalábbis ez a célja annak a Wingman névre keresztelt fejlesztésnek, amit a LMBTQ-közösségen belül népszerű Grindr szeretne bevezetni legkésőbb 2027-ben.

Ahogy a Wall Street Journal cikkéből kiderül, a cég már teszteli, hogyan segít az AI Agents által kommunikáló Wingman a felhasználóknak párt találni, randihelyszíneket keresni vagy éppen asztalt foglalni egy étterembe.

Személyes adatokat adhatott ki a Grindr
Személyes adatokat adhatott ki a Grindr. Forrás Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

A mesterséges intelligencia használata a randiappok esetében már nem újkeletű dolog.  A Bumble, a Tinder és az itthon kevésbé ismert Hinge is használ olyan funkciót, amely által a felhasználó könnyebben találhatja meg az igényeihez leginkább passzoló felhasználókat, az AI méf abban is segít, hogy könnyebb legyen kiszűrni a hamis profilokat.

Az AI Agents néven futó botok azonban bőven túlmutatnak a jelenlegi generatív AI-korszakot meghatározó chatbotokon. Nemcsak kérdésekre válaszolnak és szövegeket írnak, hanem arra is képesek, hogy a felhasználók nevében kilépjenek a digitális térbe, és a nevünkben, a mi engedélyünkkel tegyenek meg dolgokat: termékeket vásároljanak, ügyfélhívásokat kezeljenek vagy éppen marketingkampányokat dolgozzanak ki. Bár a piackutató cégek szerint az AI Agents nagyjából tíz év múlva lehet széles körben alkalmazott megoldás, a múlt hónapban több nagyvállalat, például a Microsoft és a Salesforce is bejelentette, hogy a „mesterséges intelligencia ügynökeit” fogják alkalmazni.

A Grindr által fejlesztett Wingman elsődlegesen az ismerkedés különböző fázisait igyekszik majd segíteni és előkészíteni. A segédfunckió rendezni fogja a legígéretesebbnek tűnő beszélgetéseket, tippeket és tanácsokat ad a találkozókhoz, továbbá az is cél, hogy idővel a felhasználók Wingmanjei egymással is kapcsolatba tudjanak lépni, kiderítsék, valóban összeillenek-e az általuk segített párkeresők.

Kiemelt tartalom
„Basszák meg a randiappok, jobb vagyok élőben!“ – Miért szeretünk ki az online társkeresőkből, és hol ismerkedünk helyettük? „Basszák meg a randiappok, jobb vagyok élőben!“ – Miért szeretünk ki az online társkeresőkből, és hol ismerkedünk helyettük? 2024.9.21 9:39

George Arison, a Grindr vezérigazatója elmondta: jelenleg nagyjából ezer felhasználó teszteli a szárnysegéd működését, a jövő évben viszont már mintegy tízezren próbálhatják ki a fejlesztést – az amúgy nagyjából 14 millió aktív felhasználót számláló appban. A szárnysegédet az Ex-human nevű, „empatikus AI-modelleket” gyártó cég is fejleszti, hogy a vele való beszélgetések még empatikusabbak legyenek, az ismerkedésen kívül pedig segítsék azokat a felhasználókat is, akik magányosnak érzik magukat.

A Grindrt korábban azért perelték, mert érzékeny felhasználói adatokat osztott meg a hirdetőkkel, beleértve a tartózkodási helyeket, az életkort, az emberek nemi identitását vagy éppen HIV-státuszukat. Arison elmondása szerint az applikáció a Wingman használata előtt engedélyt fog kérni a felhasználóktól arra, hogy a chatbeszélgetések által fejlesszék a szárnysegéd funkciót, de védőkorlátokat állítanak fel, melyek által elkerülhető lesz a személyes adatok kereskedelmi célokra történő felhasználása.