A cikk az Artisjus megbízásából készült.
ma 2024.10.8 10:20
Olvasási idő 1:08
Szöllősi Anna

Diákoknak adott minikoncertekkel ünnepli a Dalszerzők Napját 12 magyar zenész

Diákoknak adott minikoncertekkel ünnepli a Dalszerzők Napját 12 magyar zenész
Forrás Artisjus
ZENE DALSZERZŐK NAPJA ISKOLA KEZDEMÉNYEZÉS

A 2024-es Dalszerzők Napja keretein belül 12 magyar művész látogat vissza egykori iskolájába, ahol interaktív minikoncertet adnak a diákságnak.

Az Artisjus Egyesület kezdeményezése, az október 8-án tartott Dalszerzők Napja 2018 óta dolgozik azért, hogy széles körben hívja fel a figyelmet a zenei produkciók mögött álló alkotókra, a munkájukra, és a zeneszerzők és dalszövegírók értékteremtő szerepére.

Az idén hetedik alkalommal megszervezett kezdeményezés azt a téves viszonyt is hivatott lebontani, hogy a dal minden esetben egyenlő a színpadon álló előadóval, és gondolkodásra ösztönözni a nagyközönséget azzal kapcsolatban, hogy vajon ki állhat a zenei produkciók mögött, ki szerezte vagy írta azt.

A Dalszerzők Napját nem véletlenül időzítették október elejére: 1965-ben, a kultikus Bosch klubban ekkor játszották el először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés-együttes előadásában.

Az elmúlt években számos szerző, előadó, zenei klub és fesztivál csatlakozott már a kezdeményezéshez, amiről főleg a közösségi média platformjain emlékeztek meg, de olyan is volt, aki dalpremiert időzített erre a napra. Idén a kezdeményezés keretein belül a magyar könnyűzenei élet tizenkét kedvelt művésze tér vissza alma materébe, ahonnan sokak zene iránti szeretete indult.

Dalszerzők Napja
Forrás Dalszerzők Napja

Hegyi Dóra (Ohnody), Lázár Domonkos, Hegedűs Józsi, Sára Gergely (6363), Molnár Tamás, Sallai Laci, Pátkai Rozina, Pápai Joci, Szabó Balázs, Áron András (Apey), László Evelin és Dallos Bogi is ellátogat egykori iskolájába, ahol egy interaktív, beszélgetéssel egybekötött akusztikus koncerttel üzenik a most felnövő generációnak, hogy a dal érték. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Dal+Szerző (@dalszerzo) által megosztott bejegyzés

A Refresher szerkesztősége Gegét október 9-én el is kíséri a rendhagyó fellépésre a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumba, ahol a rapper gitárral kísérve szólal majd meg az iskola falain belül.

Dalszerzők Napja
Forrás Dalszerzők Napja
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!