ma 2024.9.28 12:21
Olvasási idő 0:41
Szöllősi Anna

Ismét levessel öntötték le Van Gogh festményeit

KULTÚRA FESTMÉNY LONDON VAN GOGH

Levessel öntöttek le két Vincent van Gogh-festményt a Just Stop Oil szervezet aktivistái, néhány órával azután, hogy két másik aktivistát ugyanezért börtönbüntetésre ítéltek.

Három aktivista narancssárga színű levessel öntötte le az 1888-ban, és 1889-ben készült Napraforgók című Van Gogh-festményeket a londoni Nemzeti Galériában pénteken. A Just Stop Oil környezetvédelmi csoport tagjait rongálás vétségének gyanújával őrizetbe vették – írja a BBC.

Az X-en közzétett videón hallható, ahogy a tömeg próbálja szavakkal megfékezni az aktivistákat, hiába. A fosszilis energiahordozók kitermelése és használata ellen küzdő szervezet tagjai azt kiabálják, hogy a jövő generációi úgy tekintenek majd rájuk, mint akik a történelem jó oldalán álltak. A szakértők szerint a festmények nem sérültek meg. 

Az akciózás néhány órával azután történt, hogy két aktivistát ugyanezért ítéltek el: a 23 éves Phoebe Plummer két év, a 22 éves Anna Holland pedig 20 hónap börtönbüntetést kapott, amiért 2022 októberében szintén levessel dobálták meg az 1888-as Napraforgókat.