2024.9.4 10:35
Olvasási idő 1:30
Szécsi Krisztián

Bilincs helyett vörös szőnyeggel várták Putyint Mongóliában

KÖZÉLET DIPLOMÁCIA MONGÓLIA OROSZORSZÁG POLITIKA PUTYIN

Az orosz elnök ellen még 2023-ban adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot Oroszország ukrajnai megszállása miatt. A döntés óta ez volt Putyin első útja, amit NBB-tagországban tett.

Vlagyimir Putyint vörös szőnyegen, katonai díszőrséggel fogadták Mongóliában hétfő este, hogy megemlékezzen a japán hadsereg felett aratott közös szovjet és mongol győzelem 85. évfordulójáról, továbbá hogy egy új gázvezeték kiépítéséről tárgyaljon az ország elnökével, Uhnágín Hürelszühvel, írja az AP News.

Az orosz elnök ellen azonban háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt 2023-ban elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB), és mivel Mongólia is az NBB-tagországok közé tartozik, le kellett volna őt tartóztatniuk, ami azonban nem történt meg.

vlagyimir putyin
Vlagyimi Putyin és Uhnágín Hürelszüh Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án. Forrás Kremlin Press Office/Anadolu via Getty Images

Az orosz elnök látogatása nem volt titok, érkezését tüntetők kisebb csoportja ukrán zászlóval várta a mongol fővárosban, Ulánbátorban, akiket végül a rendőrök a helyszínen le is tartóztattak az AP News híre szerint.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben a magyar politikával? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben a magyar politikával? 2024.8.19 9:52

A diplomáciai út elsődleges célja a Szibéria ereje fantázianevű új földgázvezeték volt. Putyin számára azért is vált fontossá szorosabbra fűzni a kapcsolatot Mongóliával, akit rendre „közeli szomszédoknak és régi barátoknak“ hívott, mert itt haladna át ez a vezeték, ami Kínába szállítaná azt az orosz gázt, ami az uniós szankciók miatt kiesett az ország piacáról. A tervek szerint a vezeték évente 50 milliárd köbméter gázt szállítana Kínába Mongólián keresztül.

vlagyimir putyin
Vlagyimi Putyin és Uhnágín Hürelszüh Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án. Forrás Kremlin Press Office/Anadolu via Getty Images

Ukrajna már a diplomáciai út előtt felszólította Mongóliát, hogy adja át Putyint a hágai bíróságnak, ám a Kreml már korábban is azt mondta, nem aggódnak, hogy letartóztatnák az orosz elnököt. Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke (egyben Vlagyimir Putyin jó barátja) egyenesen törvénytelennek nevezte Telegram-csatornáján az elfogatóparancsot, majd hozzátette, ha ez mégis megtörténne, hogy „az NBB élete nem érne többet, mint az a darab papír, amelyre ez a sz*r statútum van írva“. Fadi el-Abdallah, az NBB szóvivője még augusztus 30-án egy nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Mongólia „az NBB Római Statútumának részes állama”, és így köteles együttműködni a bírósággal.

„Az EU sajnálja, hogy Mongólia, a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának részes állama, nem tett eleget a statútum szerinti kötelezettségének, és nem hajtotta végre az elfogatóparancsot.“ – kezdi közleményét az Európai Külügyi Szolgálat, amelyet az orosz elnök látogatásának utolsó napján adott ki. Az EKSZ a továbbiakban azt írja, hogy az Európai Unió támogatja, hogy felelősségre vonják azokat, akik részt vettek az orosz megszállásban, és hogy kiáll Ukrajna függetlenségéért, szuverenitásáért és területi integritásáért nemzetközileg elismert határain belül.

Kiemelt tartalom
Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? 2024.6.4 18:57

Vlagyimir Putyin szerda reggel már Vlagyivosztokban volt, ahol egy gazdasági fórumon vesz részt. Az orosz elnök mongol látogatása volt az első olyan út, amit az elfogatóparancs kiadása óta egy NBB-tagországban tett.