2024.8.31 11:59
Olvasási idő 0:37
Masszi-Rigó Csilla

Meghalt Dobray György, a Szerelem első vérig és a K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) rendezője

FILMEK + SOROZATOK MAGYAR FILM

Ő rendezte a Szerelem első vérig című magyar tinédzserfilmet, de a Rákóczi téri prostituáltak életét bemutató dokumentumfilmet is neki köszönhetjük.

Nyolcvankét éves korában meghalt Dobray György, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró. Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint az 1986-ban bemutatott Szerelem első vérig, amely két szegedi diák szerelméről és az érettségi előtt álló időszakról szól (ezt követte az 1988-as Szerelem második vérig és a 2002-es Szerelem utolsó vérig), a Szerelmes szíveket a kor leghíresebb magyar énekesnője, Szandi főszereplésével, de Dobray volt az a rendező is, aki szintén a nyolcvanas években tabudöntögető dokumentumfilmet mutatott be K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és a K2 – Film a prostituáltakról (éjszakai lányok) címmel. 

Pályája kezdetén dokumentumfilmeket készített, az 1971-es Munkashow megjelenése évében elnyerte a Miskolci dokumentumfilmfesztivál nagydíját.

2005-ben Gólyamese című dokumentumfilmje, a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját nyerte el. Legutóbbi, Habiszti – Csak azért is! című filmjének főszereplője egy fiatal roma fiú, Attila történetét mutatja be, aki a tánc és a zene szeretetének révén felvételt nyert egy művészeti iskolába, ahol az ő főszereplésével mutattak be egy, a roma holokausztról szóló darabot.