2024.8.23 13:36
Olvasási idő 2:43

A Nem az Nem! – Megjelentek a NEpoharak, amelyekkel mindannyian felléphetünk a szórakozóhelyi zaklatások ellen

TÁRSADALOM SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Egyszerű, egyértelmű üzenet a poharadon: a NANE és a Cup Revolution együtt lép fel a szórakozóhelyen történő zaklatás ellen.

A nők négyötödét érte már valamilyen zaklatás nyilvános helyen. A Cup Revolution és a NANE összefogása ezzel a jelenséggel veszi fel a harcot: mostantól a kéretlen közeledés elutasítását a NePohár segítségével is nyomatékosíthatják a nők a szórakozóhelyeken.

Egy 2022-es felmérés szerint Magyarországon a 18-34 év közötti nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyen. Ez a szám akár még magasabb is lehet: részben azért, mert sokan akár utólag sem akarnak az incidensről beszélni, illetve azért is, mert a velük történteket nem sorolják a zaklatás kategóriájába – nem azért, mert nem oda való, hanem mert annyira mindennapos és társadalmilag elfogadott a lányok, nők zaklatása, hogy egy újabb eset nem lóg ki a sorból.

Megjelentek a szórakozóhelyeken a nepoharak
NEpohár Forrás NANE Egyesület, Cup Revolution

„A nem az nem!” – erre szeretné felhívni a figyelmet a Cup Revolution és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) szakmai támogatásával létrejött NePohár. Így olyan poharak kerülnek a magyarországi szórakozóhelyekre, amelyek a gyakran hangos „bulikörnyezetben” is kézzelfogható eszközként funkcionálhatnak a nem kívánt szexuális vagy egyéb közeledés visszautasításában, illetve a környezet figyelmeztetésében: valami olyasmi történik, ami nem oké.

Kiemelt tartalom
Akit kiskorú elleni nemi erőszak miatt ítélnek el, ne szerepeljen olimpián: a Steven van de Velde-botrány Akit kiskorú elleni nemi erőszak miatt ítélnek el, ne szerepeljen olimpián: a Steven van de Velde-botrány 2024.8.10 10:09

A kezdeményezéshez a budapesti Dürer, illetve a Kertem csatlakoztak elsőként. A Dürerbe és a Kertembe edukációs plakátok is kerülnek majd, amelyeken a szórakozóhely egyértelművé teszi, hogy elítéli a nők elleni erőszakot, és nem tűri meg a vendégek soraiban a zaklatókat. A vendégek a NePohár használata mellett a poháron lévő QR-kód beolvasásával tudhatnak meg többet a kezdeményezésről, illetve támogathatják is a NANE munkáját a nők elleni erőszak felszámolásáért.

„Az ilyen kezdeményezések azért nagyon fontosak, mert rajtuk keresztül egyre több helyzetben megnyilvánulhat, hogy a nőket érő zaklatás soha nem oké és nincs rá mentség” – mondja a NANE Egyesület kommunikációs munkatársa, Somogyi Zsófia, aki azt is kihangsúlyozza, „nagyon nincs rendben az, hogy ha ma egy nő szeretne elmenni bulizni, kikapcsolódni, atrocitásoktól kell tartania”.

Megjelentek a szórakozóhelyeken a Nepoharak
Forrás NANE Egyesület, Cup Revolution

Bár nemcsak a szórakozóhelyeken vannak kitéve a nők a férfiak kéretlen közeledésének, de sok férfi úgy gondolja, hogy azok a nők, akik elmennek szórakozni, „szabad prédák”. Így még inkább a férfiak kéretlen közeledéseinek kereszttüzébe kerülnek, akik jellemzően pozíciójukkal – például, hogy idősebbek vagy bennfentesek a helyszínen stb. –, illetve férfi-mivoltukból (szerintük) adódó fölényükkel próbálnak helyzetbe kerülni, és adott esetben kihasználják vagy előidézik a nők beleegyezésre képtelen állapotát. Céljuk elérése érdekében nem riadnak vissza a megfélemlítéstől, a fenyegető hangulat teremtésétől sem. A probléma gyökere a NANE pszichológus szakértője szerint a zaklató férfiak jogosultságtudatában keresendő.

A zaklató fél általában nem gondolja magával egyenrangúnak a nőt. Az a meggyőződése, hogy joga van a saját akaratát érvényesíteni. Ez megjelenik az elkövetők védekezésében is. Sokszor hangzik el, hogy a nők »kéretik magukat«, »nem tudják, mit akarnak«. Ez egy tévhit, a nők jelzik, hogy nem kívánt a közeledés. Ha nem is szóban, nonverbális jelekkel mindenképp

– mondja Ötvös Veronika pszichológus.

A NANE szakértője szerint a zaklatás során az áldozatoknál az esetleges múltbéli tapasztalatok miatt sokszor egyfajta készenléti állapot jön létre: az ösztönök átveszik az irányítást, és bekapcsol a fight, flight, fawn vagy freeze üzemmód. Ha módjukban áll, felveszik a harcot vagy fizikailag kilépnek a helyzetből. Ha ezekre nincs lehetőség, akkor megpróbálnak alkalmazkodni a helyzethez, ha pedig még ennél is nagyobb a baj, és semmilyen kiút nincs, akkor következhet be a lefagyás.

Kiemelt tartalom
A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? 2024.6.6 17:07

A NePohár további előnye, hogy konkrét, kézzelfogható, erős vizuális eszköz lehet a nők kezében, amely sok esetben hatékonyan használható a nem kívánt közeledések visszautasítására. A pohár felmutatása nemcsak a „nem” határozott kifejezésében segítheti a potenciális áldozatot, de környezetüknek is tudnak jelezni, hogy bajban vannak, továbbá a szórakozóhelyek személyzetének is segítséget jelenthet az ilyen szituációk felismerésében.

Megjelentek a szórakozóhelyeken a Nepoharak
Forrás NANE Egyesület, Cup Revolution

A környezet megfelelő reakcióját, illetve a nőket támogató közeg megteremtését a Dürer vezetősége is fontosnak tartja. „Számunkra egyaránt fontos, hogy a vendégeink ne csak jól, de biztonságban is érezzék magukat. Igyekszünk minél több szegletében jelen lenni a helyszínnek, és bármikor segítséget lehet kérni tőlünk. A NePohár egy újabb eszköz, hogy mihamarabb észrevegyük azt, akinek támogatásra van szüksége” – mondta Gáspár Szilvia, a Dürer kommunikációs vezetője, hogy miért csatlakoztak elsőként a kezdeményezéshez. Azt is elmondta: személyzetük részt vesz a NANE érzékenyítő képzésén, hogy magabiztosabb ismeretekkel rendelkezzenek a zaklatás felismerésében és abban, hogyan lehet az ilyen helyzeteket kezelni.

Tudj meg többet a NePohárról, és tegyél te is a nők elleni erőszak felszámolásáért a NANE munkájának támogatásával.