2024.8.22 11:54
Olvasási idő 0:56
Maier Péter

Felkavaró újságcikket találtak egy szekrényben a Titanic elsüllyedése utáni napokból

TÖRTÉNETEK MÉDIA TITANIC TÖRTÉNELEM ÚJSÁGÍRÁS

A Daily Mirror öt nappal a tragédia után lehozott egy nyugtalanító fényképet, amin southamptoni nők várják a túlélők listájának kifüggesztését. A szakértők szerint ez egy olyan oldalát mutatja meg a Titanic 1912-es tragédiájának, amit kevésbé ismerünk.

Egy szekrényből került elő a brit Daily Mirror napilap 1912. április 20-i száma, amely öt nappal a Titanic elsüllyedése után került ki a nyomdából. A lapban két nő fotója látható, amin a túlélők listájának kifüggesztésére várnak egy southamptoni falnál.

A 112 éves újságra a Hansons aukciósház akadt rá a Staffordshire megyei Lichfieldben, amelynek tulajdonosa, Charles Hanson a BBC cikke szerint „a társadalomtörténet értékes darabjának” nevezte a megtalált emléket.

„A Titanic elsüllyedését filmek, tévéműsorok és könyvek is alaposan dokumentálták, és sokat tudunk azokról, akik életüket vesztették. Ez a lelet emlékeztet bennünket a sok gyászoló családra és barátra, a megtört szívű anyákra, apákra és feleségekre“ – mondta. 

A Daily Mirror 1912. április 20-i száma
A Daily Mirror 1912. április 20-i száma Forrás Hansons Auctioneers

Hanson szerint a fotó jelentőségét az adja, hogy a Titanic tragédiájával kapcsolatban többnyire magukra az áldozatokra került a hangsúly, az áldozatok legközelebbi hozzátartozóiról ritkán kerültek fókuszba.

A nők fényképe alatt a cikk arról ír, hogy „tragédiák sora” érte Southamptont, ahonnan a hajó legénységének nagy része származott.

A White Star irodái előtt kifüggesztették a megmenekültek listáját, anyák és feleségek, akik reménytelenül reménykedtek, olvasták a neveket, hogy aztán rájöjjenek, hogy legszörnyűbb félelmeik váltak valóra. E szörnyű katasztrófa miatt anyák fiaikat, feleségek férjeiket, fiatal lányok pedig szerelmeiket vesztették el

– olvasható a cikkben.


Az 1912-es lapszámot 34 fontért (közel 16 ezer forintért) adták el kedden, ebben több képet is közöltek a hajószerencsétlenség néhány áldozatáról. Hanson elmondta: a nő, akinek a szekrényéből a régi újság előkerült, számos jelentős eseményt – köztük V. György király 1911-es koronázását – megörökítő újságokat őrzött.