2024.8.7 12:35
Olvasási idő 1:01
Szécsi Krisztián

David Lynch tényleg beteg, de nem tervez visszavonulni

FILMEK + SOROZATOK BETEGSÉG DAVID LYNCH DOHÁNYZÁS

A legendás filmest több évtizednyi dohányzás után tüdőtágulattal diagnosztizálták, ami miatt huzamosabb időre már az otthonát sem hagyhatja el. Ennek ellenére nem szeretne visszavonulni, hiába terjedt el róla ez a sajtóban.

David Lynch, a Kék bársony rendezője és a Twin Peaks társalkotója a több évtizednyi dohányzás miatt emfizémától, vagyis tüdőtágulattól szenved – derül ki a brit Sight & Sound magazin szeptemberi számába készített interjújából, amelyben a filmes az egészségi állapotáról is mesélt.

A 78 éves Lynch ebben arról beszél, hogy mostanra már egy enyhébb megfázás is súlyos károkat okozhat a szervezetében, és mivel hamar kifogy az oxigénből, csupán rövid sétákat tehet. Mivel egy koronavírusos megbetegedés akár végzetes is lehetne számára, az otthonát is alig hagyja el. 

A rendező arra is kitért, hogy a betegsége miatt a rendezést perpillanat csak otthonról, távmunkában tudná elképzelni, ennek gondolata pedig nem igazán tetszik neki. Ez a kijelentése volt az, ami aztán úgy szántott végig a nemzetközi sajtóban, hogy Lynch felhagyna a filmezéssel.

David Lynch aztán egy közleményben reagált a róla szóló hírekre, amelyben a betegségét ugyan elismerte, azt azonban cáfolta, hogy emiatt visszavonulna. Hozzátette: már két éve nem dohányzik, az orvosai szerint pedig jó állapotban van.

Az X-en publikált nyilatkozatában úgy fogalmazott:

Igen, a sokéves dohányzás miatt tüdőtágulatom van. Meg kell mondanom, hogy nagyon élveztem a dohányzást, szeretem a dohányt – az illatát, meggyújtani, majd elszívni egy cigarettát –, de ennek az élvezetnek ára van, és ez az ár számomra a tüdőtágulás. Most már több mint két éve leszoktam a dohányzásról. Nemrégiben számos vizsgálaton estem át, és a jó hír az, hogy a tüdőtágulást leszámítva kiváló állapotban vagyok. Tele vagyok boldogsággal, és soha nem fogok visszavonulni.

Lynch utolsó nagy projektje a Twin Peaks 2017-ben bemutatott harmadik évada, utolsó filmje pedig a 2006-os Inland Empire volt.