2024.7.30 15:08
Olvasási idő 0:59
Maier Péter

Mi a fene van abban a kis dobozban, amit az olimpiai dobogósok az érem mellé kapnak?

DESIGN 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK SPORT

Azt már tudjuk, hogy a dobogósok olyan érmeket kapnak, amiben van egy kis darab az Eiffel-toronyból, ahogy azt is, hogy több tízmillió forintos pénzjutalomban részesülhetnek, de van egy megválaszolatlan kérdés: WHAT IS IN THE BOX?

Azt már a nyitóünnepség óta tudjuk, hogy a párizsi olimpia érmeibe „egy szelet Eiffel tornyot“ kovácsoltak, illetve tisztában vagyunk azzal is, hogy több tízmilliós jutalmak járnak a különböző helyezetteknek, és – habár egyelőre sajnos csak egy eredményhirdetés volt nekünk releváns – látjuk azt is, hogy a helyezett sportolók a dobogón valami rejtélyes dobozt is kapnak. De felmerül a kérdés, ami a Hetedik óta Brad Pitt szájából hangzik a legjobban: „Mi van a dobozban?“.

Mivel első blikkre úgy néz ki, mint egy italos ajándékcsomagolás, gondolhatnánk, hogy egy üveg pezsgő vagy valamilyen más alkoholos ital van benne, de hát ne vicceljünk, mégiscsak sportolókról beszélünk.

A párizsi olimpia női párbajtőrvívás számának dobogósai egyéniben: Auriane Mallo (ezüst), Vivian Kong (arany) és Muhari Eszter (bronz)
A párizsi olimpia női párbajtőrvívás számának dobogósai egyéniben: Auriane Mallo (ezüst), Vivian Kong (arany) és Muhari Eszter (bronz) Forrás Patrick Smith/Getty Images

A doboz belsejében szépen feltekerve az esemény hivatalos plakátja található, amit Ugo Gattoni párizsi művész készített és tervezett, akinek illusztrációi élénk és játékos stílusával ragadják meg a nézőket. Az alkotást még márciusban mutatták be.

Olimpiai poszter, ami előtt a tervező művész, Ugo Gattoni áll
Olimpiai poszter, ami előtt a tervező művész, Ugo Gattoni áll Forrás Olympics.com

De ez még nem minden. Ha már így belementünk az ajándékokba, a sportolók kapnak még valamit: miután lejönnek a dobogóról, egy kabalafigurával lesznek gazdagabbak, amit Franciaország északnyugati részén, az aprócska La Guerche-de-Bretagne településen található Doudou & Compagnie gyárban gyártanak.


Az idei olimpia kabalája a „Phryge”, amelynek kiejtése az angol fridge-re hasonlít, de a hűtőhöz nincs köze: egy vörös tüskerájára hasonlító figuráról van szó, de nem egy állatot érdemes benne keresni. Alapjául a frígiai sapka szolgál, amelyet Marianne, a szabadság istennője viselt, aki a francia köztársaság egyik jelképe.

A párizsi olimpia kabalája a frígiai sapka
A párizsi olimpia kabalája a frígiai sapka Forrás Pascal Le Segretain/Getty Images

Az érem, a pénzjutalom és a poszter mellett tehát minden olimpikon egy kabalát kap, amelynek hasára az érmének a színét, a hátára pedig a „bravo” szót varrják.