2024.7.30 9:00
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

Bella Hadid hosszú közleményben tisztázta szándékait az Adidas-botránnyal kapcsolatban

DIVAT ADIDAS BELLA HADID HÁBORÚ IZRAEL PALESZTINA

Az apai ágon palesztin származású modell bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és hiányos történelmi tudására fogta a balszerencsés inspirációválasztást.

Az Instagram-oldalán szedte össze gondolatait az Adidas-kampány miatt kitört botrányával kapcsolatban Bella Hadid palesztin származású amerikai modell, aki magyar idő szerint hétfő hajnalban rakott ki sztoriba egy hosszabb közleményt.

„Soha nem adnám a nevem tudatosan olyan alkotáshoz, amely bármilyen szörnyű tragédiához kapcsolódik. A kampány megjelenése előtt nem volt tudomásom az 1972-es szörnyű eseményekkel való történelmi kapcsolatról. Meg vagyok döbbenve, fel vagyok háborodva, és csalódott vagyok az érzékenység hiánya miatt, ami ebben a kampányban kiütközött. Ha tudomásomra hozták volna – tiszta szívemből mondom –, soha nem vettem volna részt benne“ – írta Hadid.

Mint ismert, a modellt nemrég dobta az Adidas SL72-es edzőcipőjének reklámkampányából, ami abból az 1972-es müncheni olimpiából inspirálódott, amin a Fekete Szeptember palesztin terrorcsoport tagjai betörtek az olimpiai faluba, és 11 izraeli sportolót ejtettek foglyul, majd öltek meg. A kampány megjelenésekor Izrael is kritizálta az Adidast, amiért éppen egy félig palesztin, a jelenleg is folyó háborúban Palesztinát nyíltan támogató modellt választott a kampány arcának.

Bella Hadid SL72-es Adidas-kampánya
Bella Hadid SL72-es Adidas-kampánya Forrás Adidas

Hadid hozzáteszi: mindegyik fél részéről több utánajárásra lett volna szükség, neki, a csapatának és az Adidasnak is kellő gondossággal kellett volna eljárnia. „Ahogy mindig is tettem, és mindig is így teszek majd, felemelem a szavam az ellen, amit rossznak tartok. Bár mindannyiunk szándéka az volt, hogy valami pozitív dolgot hozzunk létre, és összehozzuk az embereket a művészet által, a kollektív megértés hiánya minden fél részéről aláásta a folyamatot. Nem hiszek a gyűlölet semmilyen formájában, beleértve az antiszemitizmust is. Ebből soha nem engedek, és emellett a kijelentésem mellett a legteljesebb mértékben kiállok” – fogalmaz Hadid. A szövegben kitér a palesztin nép küzdelmeire, és kifejti, hogy „Palesztina nem egyenlő a terrorizmussal, és ez a kampány akaratlanul is egy olyan eseményt emelt ki, amely nem azt képviseli, akik mi igazából vagyunk”.

Büszke palesztin nő vagyok, a mi kultúránk sokkal több annál, mint amivel az elmúlt héten azonosították.

„Örökké ki fogok állni a palesztin nép mellett, miközben továbbra is kiállok egy antiszemitizmustól mentes világért. Az antiszemitizmusnak nincs helye a palesztin nép felszabadításában. Mindig a béke mellett leszek az erőszakkal szemben, bármikor. A gyűlöletnek itt nincs helye, és örökké kiállok nemcsak a népem, hanem minden ember mellett világszerte” – zárta közleményét a modell.