2024.7.29 15:43
Olvasási idő 1:35
Szöllősi Anna

Egy tanulmány szerint a biszexuális nők nyitottabbak az alkalmi szexre és több sötét személyiségjegyet hordoznak

TÁRSADALOM BISZEXUALITÁS SZEXUALITÁS TANULMÁNY

Egy kanadai tanulmány szerint a biszexuális nők szexuális szokásaikat és személyiségüket tekintve jobban hasonlítanak a heteroszexuális férfiakra, mint a heteroszexuális nőkre.

A biszexuális nők nyitottabbak az alkalmi szexre, és gyakrabban rendelkeznek úgynevezett „sötét triász” személyiségvonásokkal – nárcizmus, pszichopátia és machiavellizmus –, így ilyen értelemben közelebb állnak a heteroszexuális férfiakhoz, mint a heteroszexuális nőkhöz – szemlézte az Archives of Sexual Behavior nevű folyóiratban publikált tanulmányt a New York Post.

A nárcizmusra a szélsőséges önhittség és a mások iránti empátia hiánya jellemző, a pszichopátiára az antiszociális viselkedés és a bűntudat hiánya, a machiavellizmus pedig azokra utal, akik személyes haszonszerzés céljából manipulálnak másokat. A három vonás együttesen alkotja az úgynevezett sötét triászt.


A fent említett sötét tulajdonságokat korábbi tanulmányok a promiszkuitással és az alkalmi szexre való nagyobb hajlandósággal hozták összefüggésbe, ami inkább a heteró férfiaknál van jelen, míg a heteró nőket óvatosabbnak és gátlásosabbnak találták, különösen a másik nemmel való érintkezés során.


„Ha ránézünk arra, hogy ezek a vonások hogyan változnak különböző szexuális irányultságú csoportoknál, az támpontot ad a kutatóknak a pontosabb osztályozáshoz és megértéshez. A személyiségbeli eltérések mintázatai azt is elárulják, hogy milyen elméletek alkalmazhatók a vonzódási minták kialakulásánál” – mondta a tanulmány szerzője és a MacEwan Egyetem pszichológia adjunktusa, Scott W. Semenyna.

Kiemelt tartalom
Vagina, pénisz és ánusz – Adunk pár tippet a remegősen jó orális szexhez Vagina, pénisz és ánusz – Adunk pár tippet a remegősen jó orális szexhez 2024.9.8 9:30

„A tanulmány korábbi kutatásokra is épített, amelyek azt mutatták, hogy a biszexuális nők és férfiak nem feltétlenül a homoszexuális és a heteroszexuális emberek között lévő »középutat« jelentik, hanem inkább különálló csoportokat alkotnak“ – folytatta Semenyna.

A kutatás két végpontja: a heteró nők és férfiak

A kutatás két kanadai egyetem hallgatóinak bevonásával, 1474 nővel és 573 férfivel készült, akik egy-egy kérdőívet töltöttek ki a személyiségjegyeik, szexuális attitűdjeik és irányultságaik felmérése céljából. A válaszok alapján a kutatók nemekre bontva hasonlították össze a heteroszexuális, a többnyire heteroszexuális, a biszexuális és a homoszexuális személyeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a heteroszexuális férfiak hordozzák a legtöbb sötét triász személyiségvonást, valamint nagyobb hajlandóságot mutatnak az alkalmi szexre, és könnyebben felizgulnak, mint a heteroszexuális nők, akik a spektrum másik végén állva szexuálisan jóval gátlásosabbnak bizonyultak.

A biszexuális nők nagyobb érdeklődést mutatnak az alkalmi szex iránt, valamint könnyebben felizgulnak, mint heteroszexuális társaik, és különösen a pszichopátia terén értek el magasabb pontszámot.

Azt, hogy a biszexuális nők miért hasonlítottak inkább a heteroszexuális férfiakra ebben a tekintetben, Semenyna úgy értékelte: „Lehet, hogy ezek a nők egyszerűen kevesebbet aggódnak azon, hogy mások mit gondolnak róluk, és kevésbé korlátozzák őket azok a társadalmi erkölcsök, amelyek negatívan tekintenek az azonos neműek vonzalmára vagy viselkedésére.“

Kiemelt tartalom
7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz 7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz 2024.8.11 10:13

A kutatás arra is rávilágított, hogy a homoszexuális emberek nem mutattak hasonló szexuális habitust, mint a heteroszexuális férfiak vagy a biszexuális nők.